Bağışıklık Sistemi Sağlıklı Besinlerle Güçlenir!

Güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Birbirinden lezzetli meyveler, şifa deposu sebzeler ve yemişler insan sağlığının koruma kalkanı bağışıklık sisteminin en önemli yardımcılarıdır.

Memorial Şişli Hastanesi Kilo Kontrolü Merkezi’nden Dyt. E. Yasemin Sancak, sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları hakkında bilgi verdi.

Kilo durumu, sağlıklı beslenme, doğru ve mümkün olduğunca doğal besinlerin seçimi ve bunların uygun şekilde hazırlanması, sigara ve alkolden uzak durmak ve hareketli bir yaşam biçimi edinmek de bağışıklık sisteminin korunması için en önemli noktalardır. İşte size bağışıklık sisteminin korunması için çok önemli ipuçları:

Hayatınızın her döneminde ideal kilonuzu koruyun. Aşırı zayıflık da obezite gibi önemli bir risktir, unutmayın!

Dengeli beslenme ve düzenli egzersizi yaşam şekli haline getirin.

Aşırı kilo alma veya vermeden daima kaçının. (Aşırı zayıflarda yapılan araştırmalara göre, aşırı zayıflık durumunda kanser hücresi oluşumu ve çoğalmasi/büyümesinin gerçekleştiği bulunmuştur. (CACS- Anoreksiya-Kaşeksiya Kanseri Sendromu))

Eğer “Kilo”/ “Boy”un metre cinsinden karesi şeklinde hesaplanan Beden Kitle İndeksiniz 25’in üzerindeyse (hafif şişman) veya 30’un üzerindeyse (obezite)  mutlaka kilo verin.

Sağlıklı besinler tüketin. Günde 7-9 porsiyon (en az 5 porsiyon) meyve - sebze tüketin!

Sebze ve meyveleri tüm ana ve ara öğünlerde tüketin.

Her gün farklı çeşitlerde ve reklerde sebze- meyveler tüketin. Her renkten sebze ve meyvede farklı önemli antioksidanlar olduğunu unutmayın. Sarı-turuncu besinlerden aldığımız A vitamini, koyu turuncu ve kırmızı besinlerden gelen likopen, turunculardan gelen beta-karoten, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerden alınan C vitamini, E vitamini, selenyum, yeşil çaydan, elma kabuğundan, beyaz sebzelerden vb. aldığımız flavonoidler, sarımsakla aldığımız allium bileşikleri, fenolik bileşikler bağışıklık sistemi için vazgeçilmezlerdir.

Sarımsak, soğan, arpacık soğanı, nane, maydonoz gibi sebzeleri yemek hazırlarken eklemeyi ihmal etmeyin.

İşlenmiş, tütsülenmiş gıdaları, kızartmaları, salamura, turşu gibi yiyecekleri ve ağır yağlı kırmızı etleri tüketmeyin.

İlgili Sağlık Konuları