Atalay Filiz ile neden selfie?

NPİSTANBUL Hastanesi Uzm. Klnk. Psk. Ahmet Yılmaz, bu yaşanan durumu mesleki narsisizme dayandırarak, empati yoksunluğu konusunu değerlendirdi.


Son günlerde basında yakından takip ettiğimiz, üç kişiyi öldürme şüphesiyle aranan Atalay Filiz'in yakalanması sonrasında bir polisin zanlı Atalay Filiz ile selfie (özçekim) çekilmesi ve aralarında geçen diyalog üzerine uzmanlar, toplumu ürküten kişilerle selfie çekmek gibi davranışların altında yatan nedenleri yorulmadı.

"Günlerdir basında yer alan Atalay Filiz'in yakalanması sonrasında, Cinayet Büro'da görevli olduğu bildirilen polislerin selfie çekip "üç yıldır bu ülkede yakalanmadın helal olsun" diyaloğu, bize daha önceden bir kişinin Boğaziçi Köprüsü'nde intihar ettiği sırada polislerin selfie çekmesi gibi durumları hatırlattı.

NARSİS KİŞİLERDE EMPATİ DUYGUSU YETERİNCE GELİŞMEMİŞTİR

Bu olayda da baktığımızda Atalay Filiz'in 3 kişiyi öldürmüş olması toplumda empatik bir durum oluşturdu ve Atalay Filiz'e karşı öfke oluştururken diğer taraftan da hayatını kaybeden ailelerin yakınlarına karşı da derin bir üzüntü oluşturdu. Böyle bir durumda polislerin duyarsız kalması ve Atalay Filiz'i kahraman gibi göstermesi maalesef onlarda empatinin gelişmediğini gösteriyor.

MESLEKİ EĞİTİMLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Bu tür davranış şekillerini sergileyen memurların ne yazık ki mesleki narsisizm olarak adlandırdığımız bir durumu var. Toplumda tanınan kişilerle selfie çekmek, polisin hem kendi reklamını sosyal medya üzerinden çevresine göstermesi hem de kendi içinde "ben büyük bir iş başardım" tatminin yaşamasına neden oluyor. Bu olay polis eğitimlerinde empati eğitimine daha çok önem verilmesi gerektiğini göstermektedir. Maalesef bu durum sadece polislerde değil, birçok meslek alanında görülmektedir. Hastasını ameliyat eden Cerrah'ın hastasıyla selfie çekip sosyal medya üzerinde yayınlaması gibi aynı şekilde empati ve duyarsızlaşmayı göstermektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için aileden başlayarak empati duygusunun kazandırılması çok önemlidir.