Aşırı Şeker Tüketmek Kanser Nedeni!

Şeker ve şekerden yapılmış gıdalar kanseri tetikler ve kanserli hücreyi besler. Memede fibrokisti olan kişilerde kafein ve çikolata, fibrokistlerin çoğalmasına neden olabilmektedir.

Yapılan çalışmalarda ise meme kanserinde yeşil çayın riski azaltığı, limon içeriğindeki ellagic asit nedeniyle meme kanserinde koruyucu, hastalığın ilerlemesinde durdurucu etkiye sahip olduğu bazı hayvan çalışmalarında görülmüştür. 

Beslenme ve meme kanseri ilişkisi hakkında bilgi veren Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, meme kanserine dost ve düşman besinlere dikkat çekti;

Meme kanseri dahil tüm kanserlerde beslenme ana nedenlerden biridir. Beslenme alışkanlıklarımız yanlış ise zararlı besinleri tüketiyorsak vücudumuzda serbest oksijen radikalleri denilen bazı yan ürünler ortaya çıkar ve bu radikaller zamanla DNA yapısında bozulmaya yol açarlar. Ayrıca, özellikle meme kanserinde şişmanlık ciddi bir nedendir. Yağlı besinlerin çok fazla alımı kanserinde risk oranının artmasına neden olur.”

Çağatay, kansere karşı koruyucu etkiye sahip besinler de olduğuna dikkat çekti;

Tüm bu zararlı bileşiklerle savaşan ve besinlerin içerisinde bulunan antioksidanlar yararlı bileşiklerdir. Günümüzde de genç kalma, anti age gibi kelimelerle birlikte anılan antioksidanlar kanserden korunmada büyük öneme sahip.

Çocuğunuzdan ve kendi yaşamınızdan şekeri uzak tutun. Şeker ve şekerden yapılmış tüm gıdalar kanseri tetikler ve kanserli hücreyi besler. Bununla ilgili bilimsel bir kanıt yoktur. Fakat, şişmanlık kanser oluşumunu tetiklediği için önerilmez.

Beyaz un da şeker gibi sakıncalı görülen ve tüketilmesi asla önerilmeyen bir guruptur. Beyaz un yerine çok tahıllı, çavdarlı ya da tam buğday unundan olan ekmekleri ve makarnaları tercih edin. 

Kafeinli gıdalar kahve gibi meme kanserinde önerilmeyen, yasaklanan ürünlerdendir. Memede fibrokisti olan kişilerde kafein ve çikolata fibrokistlerin çoğalmasına neden olabilmektedir. 

Protein alımı iki türlü olmaktadır; hayvansal kaynaklı ve bitkisel kaynaklı. Hayvansal kaynaklı beslenen ülkelerde bitkisel kaynaklı protein tüketen ülkelere nazaran kanser oranı daha düşüktür. Meme kanserinde de tüm kanserlerde olduğu gibi kırmızı et tüketimi haftada 2 gün ile sınırlanır. 

Süt ve yoğurt özellikle meme kanserinde önem taşıyan iki besin türüdür. Fakat çok yararlı olan süt meme kanserinde önerilmez, meme kanseri olmuş bir kişide süt tüketimi yerine yoğurt tüketimini arttırması gerekir. Elbette yoğurtun kalitesi büyük önem taşır.

Yararlı olan probiyotikler alabilmek için yoğurdu evinizde mayalayıp, bu işlemi yaptığınız sütün günlük süt olmasına özen gösterin. Yoğurt yüksek oranda kalsiyum ihtiva edir, kalsiyum meme kanserinde olumlu etkiye sahiptir. Günde en az 2 su bardağı tüketilmesi önerilir.

İlgili Sağlık Konuları