1. Meme ucu ile ilgili sorunlar:
Meme başının düz ya da küçük olması annenin emzirmesini engelleyebilir. Yenidoğanlar ucu olan bir memeyi bulmakta ve emmekte daha rahattır. Ancak örnek olarak; sezaryen doğumdan sonraki 3. Gün süt üretimi başlar. Bu yoğun süt üretimi sebebiyle de memeler gerginleşir ve meme ucunun çıkması zorlaşır. Bu gibi durumlarda anne adayı meme ucunu başparmak ve işaret parmağı arasında yuvarlamalı ve hafifçe çekmelidir. Bu sayede bebeğin meme ucunu bulması daha kolaylaşır.
Bazı anne adaylarının meme uçları içe dönük olabilir. Kimi zaman bu durumda da yeni doğan bebekler meme ucunu emmekte güçlük çekebilir.
2. Meme ucunda meydana gelen çatlaklar:
Meme ucu çatlaklarının sebep olduğu en büyük sorun, annenin emzirme sırasında canının acımasıdır. Bu sebeple de emzirme oldukça güç bir hal alır. Meme çatlakları, bebeğin memeyi iyi tutamaması neticesinde hassasiyetle başlar ve ardından çatlak ile kendini gösterir.
Bu noktada bebeğin doğru bir şekilde emdiğinden emin olmak gerekir. Meme, günde iki defa ılık bir su ile temizlenmelidir. Bunun dışında son gelen sütün meme ucunda bırakılması da oldukça önemlidir.
3. Meme uçlarında ağrı:
Bebeğin yalnızca meme ucunu kaparak emmesi de acı ya da ağrıya yol açabilir. Bu gibi durumlarda meme ucunda çatlak olması da muhtemeldir. Ancak çeşitli durumlarda meme ucunda çatlak olmasa dahi anne ağrı duyabilir. Bebeğin yalnızca meme ucunu kaparak emmesi sütün azalmasına yol açabilir. Bunun dışında bebek sık sık ağlayarak devamlı emmek isteyebilir. Ancak anne canı yandığı için emzirmeden kaçabilir ve bu durum bir kısır döngüye girer. Bu gibi durumlarda ilk olarak bebeğin meme ucu çevresindeki areola sahasını bütün olarak ağzına alarak emmesi sağlanmalıdır. Anne doğru bir yöntemle emzirmeyi öğrenmelidir.
Ağrının sürekli olmaması için ise meme başı karbonatlı su ile temizlenmelidir. Bunun dışında emzirme neticesinde bebeğin memeyi bırakması beklenmelidir. Meme bebeğin ağzından çekilmemelidir.
Şayet meme ucunda mantar sorunu söz konusu ise, emzirme aşamasında ve sonrasında yanma 2-3 günü aşar ise mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.
4. Memede şişkinlik:
Memedeki süt kanallarında süt kalması durumunda süt birikmesi adı verilen memelerde şişkinlik durumu söz konusu olur. Bu durum genellikle üretilen anne sütünün bebeğin tüketiminden fazla olduğu durumlarda söz konusu olur. Şayet şişkinlik 2 gündür devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.
Memeden boşaltılmayan sütler ise; apseye, kanal tıkanıklığına ya da meme iltihabına yol açabilir. Bebeğin doğru şekilde emzirilmesi şişmeyi engelleyecektir. Şayet bebek memeyi boşaltamıyor ise memelerdeki süt sağılmalıdır.
5. Meme kanallarında tıkanıklık:
Süt kanallarının tıkanması durumunda süt birikimi meydana gelir. Bu durumun engellenmesi için ise doğumdan hemen sonra emzirme, bebeğin memeyi doğru emmesi, bebek her istediğinde emzirilmesi, memenin boşaltılması gerekmektedir.
6. Memede iltihap olması:
Bu sorunun tıbbi literatürde karşılığı ise mastittir. Şayet süt kanalları tıkalı ise süt kanalından bakteri girişi olabilir ve bu sebeple de meme dokusu enfekte olabilir. Memede iltihap belirtileri ise: sert kabartılar, şiddetli ağrı, kırmızı ve kızarık bölgeler, ateş ve hastalık hissi olarak sayılabilir.
Memenin tam boşaltılamaması bu duruma yol açabilir. Tedavisinde emzirme sıklığının arttırılması, meme ucuna doğru yapılan hafif masaj, ılık pansuman ve memeyi sağma gibi yöntemler kullanılmaktadır.
7. Anne sütünün yetersiz olması:
Çeşitli durumlarda anne sütü yetersiz gelebilir. Ancak bir annenin sütü bebeği için yeterli olmaktadr.
Fakat meme estetik operasyonlarının geçirilmesi durumunda sinirlerin ve kanalların zarar görme riski vardır. Bu sebeple de yetersiz anne sütü söz konusu olabilir. Fakat, yanlış emzirme yöntemleri, doğumdan sonra formül süt kullanımı, bebeğin memeyi yanlış teknikle emmesi, emzirme süresinin yeterli olmaması gibi durumlar süt yetersizliği olarak algılanabilmektedir. Bu noktada annenin doğru yöntemlerle emzirmesi sağlanmalıdır. Doğumdan sonra anne hemen bebeği emzirlemelidir. Emzirme sürelerinin yeterli olması gerekir.
8. Çoğul gebelikler:
Çoğul gebelik neticesinde birden fazla bebeği olan annenin mutlaka doğru yöntemlerle bebeğini emzirmesi gerekir. Bu noktada bilinmesi gereken annenin sütünün yeterli olduğudur. Anne ne kadar emzirirse, süt de o kadar artacaktır.
9. Prematüre bebek:
Bu bebeklerin anne sütüne daha çok ihtiyaçları vardır. Prematüre bir bebek, süt emmek adına ciddi şekilde enerji harcamaktadır. Bu enerji de aldığı kaloriden yani sütten fazladır. Bundan dolayı da anne sütünü sağmalıdır. Bebeğini küçük bir kaptan ya da kaşıktan beslemelidir. Bebek 32 hafta ve 32+ dünyaya gelmiş ise bebek emzirilebilir.
10. Sağlık sorunları sebebiyle bebeğin ayrı kalması:
Sağlık sorunları sebebiyle anne ve bebek ayrı kalmış ise annenin sütü azalır. Bu durumda anne sütünü hergün sağmaya devam etmelidir.
11. Anne sütünün fazla olması:
Anne sütünün fazla olması durumunda memeler olması gerekenden daha dolgun olur. Bu dolgunluk birkaç gün içerisindeortadan kaybolacaktır. Ancak meme başı çok gergin ise bebek doğru şekilde emmiyor ise meme apsesesi söz konusu olabilir. Bu durumlarda emzirmeye ara verilmemelidir.
12. Annenin çalışması:
Annelerin çalışması bebeklerin emzirilmesinin aksamasına yol açabilir. Bu sebeple de çalışan annelerin sütlerini sağması gerekmektedir.