Anemi Anneden Çocuğa Geçer mi?

Ben 39 yaşında anne oldum ve anemi hastasıyım 10 senedir. Tedavi görüyorum ama sonuç alamadım. İlaçlarla yükseliyor ama tekrar düşüyor. Şimdide çocuğumun kemikleri gelişmemiş ve demir eksikliği var. İlaç kullanıyor çocuğum ama halsiz. Yürürken sürekli düşüyor. Güçsüz. Bu hastalık anneden çocuğa geçer mi? Ne yapmamı tavsiye ediyorsunuz? Çocuğun kilosu:11 kg yaşı:1.

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Geçmiş olsun öncelikli olarak tetkiklerinizle ilgili sonuçları görmek daha sağlıklı yorum yapmamızı sağlar. Eğer sizde demir eksikliği varsa; hb-mcv mch-mchc düşük rdw yüksek olur demir deposu dediğimiz ferritin düşer kan demiri düşük demir bağlama kapasitesi yüksek bulunur. Eğer sizdeki anemide Akdeniz anemisi dışlanıp yalnız demir eksikliği varsa ilaçla yükselip tekrar düştüğüne göre adetle aşırı kan kaybı olmuyorsa tedaviye dirençli demir eksikliği var demektir. Bu durum çölyak hastalığı, sideroblastik anemi, otoimmun hemolitik anemi durumlarında olabilir. Çocuğunuzda da anemi belirtileri olabilecek bulgular mevcut. Kilosu yeterli neden kansızlık olsun kanati yanlıştır. Hızlı büyüyen çocukların kansızlığa girme ihtimalleri artar.

Kendinizde özellikle çölyak hastalığı açısından araştırma yapılabilir(Akdeniz anemisi dışlandıysa)Bunun için önce antikorlar(kandan) bakılır. Sonrasında antikor pozitifliği mevcutsa veya antikor pozitif olmasa da klinik olarak çölyaktan şüpheleniliyorsa endoskopik biyopsi yapılabilir.

Çocuğunuzda da öncelikli olarak anemi yönünden genel tetkiklerin yapılıp sizin gibi inatçı veya tekrarlayan demir eksikliği anemisi (uygun demir doz ve süresine rağmen)olursa reflü, inek sütü alerjisi (mamalarda da inek sütü proteini vardır) çölyak açısından değerlendirilmeli.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri