Anne Adayları Amniyosentez Sizi Korkutmasın!

Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Kalemli, anne karnındaki bebeğin anomali riskini gösteren amniyosentez işlemiyle ilgili bilgiler verdi.

Gerekli durumlarda anne adaylarının bebeğin anomali riskini gösteren amniyosentez işlemini yaptırmaktan korkmaması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Kalemli; İyi bir ultrason cihazıyla ve bu konuda uzman bir hekimce  yapıldığında amniyosentez sırasında oluşabilecek riskler yüzde 0.5 ila 2 arasında kalır.

Amniyosentez Nedir?

Amniyosentez; anne karnından ultrasonografi eşliğinde ince ve uzun bir iğne yardımıyla amniyon sıvısının alınması işlemidir. Genellikle 16-22. gebelik haftaları arasında riskli gebeliklerde yapılır. Tecrübeli ellerle yapıldığında oldukça ağrısız ve bebek için riskleri azdır.

Nasıl Bir Süreç Geçiriliyor?

Alınan sıvıda, bebeğe ait dökülen canlı hücreler vardır. Bu hücreler özel bir kültür ortamında 18-20 gün içinde bekletilerek üretilir. Üretilen hücreler belli bir safhada toplanılarak kromozomları ayrıştırılır ve mikroskop altında görüntülenerek kromozomlar analiz edilir.
 

Kromozom analizinde görüntülenen hücreler direkt bebeğe ait olduğu için bebeğin kromozom yayılımını gösterir. Bu şekilde bebeğe ait kromozomlarda olan problemler rahatlıkla görülebilir ve kesin tanı konabilir.

Kimlere Amniyosentez Yapılır?

  •  Anne yaşının 35 ve üzeri olması durumunda.
  •  Üçlü veya ikili tarama test sonucunun risk skalasının normalin üstünde olması durumunda.
  •  Ailede Down sendromlu birey varlığı durumunda.
  •  Gebede daha önceden kromozomal bozuklukları taşıyan bebek doğurma öyküsünün olması durumunda.
  •  Rubella, CMV veya herpes gibi intrauterin infenksiyonlarin tespiti (Amniyosentez sıvısından PCR tekniği ile aktif virüs aranır.)
  •  Fetal akciğerlerin olgunlaşma tayininde.

Amniyosentezin Riskleri Nelerdir?

Yüzde 0.5 oranında bebeğin kaybedilme riski vardır. Fetusun enfeksiyon kapması veya iğneden hasar görmesi, plasentanın enfeksiyon kapması, düşük riski, erken doğum riski, membran rüptürü (suyun gelmesi) riskleri vardır.

Ancak iyi bir ultrasonografi cihazı ve bu konuda uzmanlaşmış bir hekim tarafından yapıldığında tüm bu riskler yüzde 0.5 ila yüzde 2 arasında kalır.

Eğer eşler arasında bir kan uyuşmazlığı da varsa amniosentez sonrasında ilk 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi (Anti D İmmunglobulin) yapılmalıdır.

Medical Park Ordu Hastanesi

İlgili Sağlık Konuları