Ani İşitme Kaybına Dikkat

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Armağan İncesulu, ani işitme kaybının "tıbbi acil bir durum" olduğunu belirterek, "Hastaların yüzde 50'ye yakını ilk 14 günde kendiliğinden iyileşebilir.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Armağan İncesulu, ani işitme kaybının "tıbbi acil bir durum" olduğunu belirterek, "Hastaların yüzde 50'ye yakını ilk 14 günde kendiliğinden iyileşebilir. Kalan hastaların yüzde 25'inde kısmi geri dönüşler görülebilir. Diğer hastalarda işitme kaybı kalıcı olmaktadır." uyarısında bulundu.

İncesulu, yaptığı yazılı açıklamada, ani işitme kaybına dikkati çekerek, "İşitmeniz bir anda kaybolabilir. Uzun süredir kulak hastalığı olanlarda veya belli bir yaşın üstündeki kişilerde yavaş yavaş işitmenin azalması beklenen bir olaydır ama işitme duyusu ortada hiçbir neden yokken birdenbire kaybolabilir. Bu fenomene 'ani işitme kaybı' adı verilmektedir." bilgisini aktardı.

Ani işitme kaybının kısa süre içinde genellikle tek kulakta kısmen veya tamamen kaybedilmesi durumu olduğunu belirten İncesulu, "Tıbbi tanımı, '3 gün içinde birbirini izleyen 3 frekansta işitmenin en az 30 desibel veya daha fazla azalması' durumudur. Burada frekans, sesin inceliğini veya kalınlığını, desibel de sesin şiddetini gösteren birimlerdir. Sadece ince sesleri veya sadece kalın sesleri kaybedebileceğiniz gibi bütün sesleri kaybetmeniz de mümkündür. Bu hastalık tıbbi bir acil durumdur." değerlendirmesinde bulundu.

İncesulu, bu hastalıkta birçok kişinin sabah uyandığında işitmesinin olmadığını fark ettiğini aktararak, "Bazen o kulakla telefonla konuşamaz. Çınlama veya baş dönmesi de işitme kaybına eşlik edebilir. Şu ana kadar ispatlanmış hiçbir neden ortaya konamamıştır ama şüpheli etkenler vardır. Bunların başında virüsler gelmektedir. Damar tıkanıklıkları, kendi savunma sistemimizin hastalıkları veya travmalar da şüpheliler arasındadır." ifadesini kullandı.

"Hastaların yüzde 50'ye yakını kendiliğinden iyileşir"

Hastalığın, araştırma ve ilaç yatırımlarının az olduğu "yetim hastalıklar" sınıfında kabul edildiğine dikkati çeken İncesulu, "Ani işitme kaybı tedavisi için herhangi bir ülkede resmi olarak onaylanmış ilaç veya yöntem bulunmamaktadır. Tedavi klinik deneyimler ışığında sürdürülmektedir. Ulusal veya uluslararası tavsiyelere uygun ilaçlar kullanılmaktadır." açıklamasında bulundu.

Tedavi sonuçlarının uluslararası standartlara eşit olduğunu bildiren İncesulu, şunları kaydetti:

"Hastaların yüzde 50'ye yakını ilk 14 günde kendiliğinden iyileşebilir. Kalan hastaların yüzde 25'inde kısmi geri dönüşler görülebilir. Diğer hastalarda işitme kaybı kalıcı olmaktadır. Ani işitme kaybı için ilaç geliştirme çalışmaları sürüyor. Hatta kulak içine yapılan yeni bir molekülün Faz 3 çalışmaları bizim kliniğimizin de içinde olduğu uluslararası bir konsorsiyum tarafından sürdürülmektedir. İlk 14 günde hangi tedavi uygulanırsa uygulansın veya hiç tedavi uygulanmasın, hastaların yüzde 50'ye yakınının kendiliğinden iyileştiği unutulmamalıdır. Önemli olan iyileşemeyen hastaları tedavi edebilmektir. Ne yazık ki şu anda elimizde kendini ispatlamış bir yöntem yoktur. Deneyimlere göre tedavi edeceğini umduğumuz ilaçlar verilmektedir. Yeni ilaçlar için gönüllü olmak isteyen hastalar ise çalışma merkezlerine başvurarak şanslarını deneyebilirler."

İlgili Sağlık Konuları