Aminoasit Nedir?
Aminoasitlerin en önemli görevleri proteinlerin yapı taşı olmalarıdır. Bazı aminoasitlerin ayrıca sinirlerin iletiminde, hormon, enzimlerinde yapı taşı oluşturmak gibi görevleri de vardır. Aminoasitler; dokuların yenilenmesi, büyüme ve kas yapımı için metabolizmanın kullandığı en önemli maddelerdendir.
Aminoasit Çeşitleri
20 çeşit aminoasit DNA tarafından kodlanarak protein yapısına girer. 2 farklı grupta incelenirler, temel aminoasitler ve temel olmayan diye. Sekiz tane temel (esansiyel) aminoasit vardır. Bunlar; izolösin (isoleucine), lösin (leucine), lizin (lysine), metionin (methionine), fenilalanin (phenyİalanine), treonin (threonine), triptofan (tryptophan) ve valin (vaIine)' dir. Temel aminoasitler vücutta sentezlenemez (üretilemez) ve bu yüzden dışarıdan besinlerle beraber veya ek gıda olarak alınmalıdır. Diğer aminoasitler (non-esansiyel) olanlar ise; aspartik asit, alanın glutamik asit, glisin, serin ve tirozindir. Eğer bu sekiz temel aminoasit her gün beslenmenizde düzenli bir şekilde alırsanız vücudunuz kas üretimini, hormon ve enzim formasyonu için gerekli olan tüm diğer aminoasitleri üretebilir. Soya da, günlük besinlerde, balıkta bolca bulunurlar.
Normal Dozları
- Ek gıda olarak alınması araştırmalara göre aşağıdaki durumlarda faydalı olabilir:
- Yüksek irtifa veya rakımlardaki kas kaybının önlenmesi.
- Sıcakta dayanıklılık performansının uzun süre sürdürülmesi.
- Egzersiz performansının arttırılması ve yorgunluğun azaltılması.
- Kas gücünü koruma ve arttırma.
- Kas-glikojen dengesinin korunması ve protein parçalanmasının (yıkımının) azaltılması.
- Yoğun fiziksel stres (Ağırlık kaldırma, koşu vs.) esnasında vücudun katabolik duruma girmesinin önlenmesi.
- Fenilketonüri (PKU) hastalığında zihinsel fonksiyonlarda düzelme.
Mutlaka tıbbi profesyonellere danışılarak alınmaları gerekmektedir.