Akut Otitis Media -AOM- (Ani başlayan Orta Kulak İltihabı)

Köşe yazarlarımızdan Opr.Dr. Neslihan Şenocak bu ayki yazısında siz okuyucularımıza AKUT OTITIS MEDIA ve tedavide önemli noktalardan bahsediyor.

Sevgili hastalarımız & okurlarımız,

Akut Otitis Media (AOM) kış aylarında çok sık görülen ve özellikle çocuklarda görülme sıklığı yetişkinlere göre daha fazla olan, tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara (komplikasyon) yol açan bir orta kulak enfeksiyonudur. Tanımlamak gerekirse, orta kulak boşluklarının ve zarının birden başlayan yangısına AKUT OTITIS MEDIA denir. 3 tipi vardır:

1. Akut Bakteriyel Otitis Media  (ABOM)
2. Akut Nekrotizan Otitis Media (ANOM)
3. Akut Viral otitis Media         (AVOM)

1. ABOM'da en önemli mikrop Hemophilus Enfluenza'dır. Özellikle 5 yaşından küçük çocukların hemen hemen bütün akut otitlerinde baş sorumludur. Bunlardan başka;Beta Hemolitik Streptecoc, Pnömococ adlı bakteri cinsi mikroplar da sıklıkla görülebilir.

2. ANOM; kızamık, kızıl gibi döküntülerle seyreden hastalıklar sırasında, genellikle Beta Hemolitik Streptecoc ve Tip III (Tip üç) Pnömococ'lar ile meydana gelir.

3. AVOM ise seyrek görülür.

AOM'da Hastada Görülen Belirtiler

Genellikle Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (ÜSYE), Bademcik İltihabı (Akut Tonsillit), Gripal Enfeksiyon... gibi Kulak - Burun - Boğaz (KBB) ile ilgili enfeksiyonların veya kızamık, kızıl... gibi döküntülü hastalıkların seyri esnasında veya sonrasında AOM görülebilir. Bu hastalıklardan birinin AOM birlikte seyrettiği durumlarda hastada:

  • Yüksek ateş (39 bazen 40 derece)
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
  • Geniz akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Kulak ağrısı görülür.
  • Bazen kulaktan kanlı akıntı (otoraji) görülür.

Ani Başlayan Orta Kulak İltihabı'nın (AOM) Komplikasyonları

Komplikasyon: Bir hastalığın seyri veya sonrasında, ilaç (medikal) veya ameliyat (cerrahi) ile tedavisi esnasında veya sonrasında ortaya çıkabilen istenmeyen olumsuz sonuçlardır. AOM veya AOM'a zemin hazırlayan hastalıklar tedavi edilmediğinde veya yetersiz tedavi sonucunda hastada AOM'a ait komplikasyonlar görülebilir. Bunlar:

  • Kulak zarında delinme (perforasyon) ve kanlı akıntı (otoraji)
  • Orta kulağın bağlantılı olduğu mastoid kemiğin havalı hücrelerinin yaygın iltihabı (Mastoidit)
  • Beyin ve kemik dokuda çeşitli bölgelerde yaygın iltihaplar (ekstradural abse, subperiostal abse)
  • Beyin zarlarının iltihabı (menenjit) nadir olarak
  • İç kulağa ait enfeksiyonlar (Labirentit)
  • Yüz Felci'dir (Periferik Fasiyal Paralizi)...

AOM'da Tedaviye Yaklaşımda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Hastaya Ait Faktörler:

KBB ve döküntülü enfeksiyonlar esnasında, KBB ile ilgili komplikasyonların çıkabileceği düşünülmeli ve hasta mutlaka KBB Uzmanına baş vurmalıdır. Özellikle çocuklarda, nezle ve gripal enfeksiyonun önemsenmeyerek tedavi edilmemesi çok önemli ve hayati komplikasyonlara yol açabilir.

Hekime Ait Faktörler:

ÜSYE sıklıkla viral (virüs cinsi mikrop ile) başladığı halde, AOM bakteriyel (bakteri cinsi mikrop ile) devam eder. Tedavide, mutlaka bu durumun göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca, sık AOM geçiren çocuklarda altta yatan nedenler mutlaka araştırılmalıdır.

Ciddi ve hayati sonuçlara yol açabilecek olan AKUT OTITIS MEDIA, hastanın KBB Uzmanına zamanında baş vurması ve uygun tedavi uygulanması sonucu, günümüzde korkulacak bir hastalık olmaktan çıkmıştır.

Opr. Dr. Neslihan Şenocak KBB Uzmanı
Baş & Boyun Cerrahı İSTANBUL
0216 302 02 07 0533 227 24 92 - 0505 456 93 95
www.kbbdr.com veya www.kbbdrneslihansenocak.com
kbbdrneslihansenocak@gmail.com

Sağlık & Sevgi & Sanat Yaşamınızdan Hiç Eksik Olmasın!

İlgili Sağlık Konuları