Akşamdan Kalmamak İçin Öneriler

Yılbaşı gecesinde ertesi günü düşünüp "İçki içmeyeceğim" diyenlerdenseniz, endişeye gerek yok. Doğru tercihi yapıp, geceyi en az zararla atlatabilirsiniz.

İsveç’teki Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Wayne Jones, alkollü içeceklerin açılımını yaptı.

Votka: Akşamdan kalmalık derecesi: 3/10

Aktif kömürden süzülmüş ve içilebilecek düzeye dek sulandırılımış saf alkoldür. Ham maddesi çavdar, buğday ve benzeri tahıl ile patatestir.

Kalori: 35 ml shot’luk bir votka 72 kaloriye sahiptir.

Avantajları: Yüksek alkol derecesine rağmen (yüzde 40 kadar) en az sarhoş eden içkidir.

Dezavantajları: Tatsız olduğundan genellikle meyve suyu ve diğer içeceklerle karıştırılarak içildiği için kimi zaman içki alemlerinde ölümlere neden olabiliyor.

Viski: Akşamdan kalmalık derecesi: 8/10

İrlanda ve İskoçya dilinde ‘hayat suyu’ anlamına gelen, genellikle tahta fıçılarda dinlendirilmiş malt içeren bir tür alkollü içkidir. Viski, sek olarak, sulu veya buzlu, ya da başka içecekler veya içkilerle içilir. 35 ml shot’lık viskide 80 kalori vardır.

Avantajları: Uzmanlar, viskideki asitli bir maddenin kanserli hücreleri öldürdüğünü söylüyor.
Dezavantajları: Viski ‘deliliği’, kararsız ve tahmin edilemez davranış, viski içiciliğinin genel problemidir. Viski içenlerin çoğu, bu tür davranışlar gösterir.

Bira: Akşamdan kalmalık derecesi: 4/10

Su, tahıl, daha sıklıkla arpa, bazen buğday ya da çavdar ve şerbetçiotu karışımı bir içecektir. Kalorisi en zengin içkilerin başında gelir. Yedi adet çikolatalı bisküvinin kalorisiyle eşittir. 170 ile 200 kalori arasındadır.

Avantajları: Pek çok içkiye göre alkol derecesi epey düşüktür. (en fazla yüzde 8) En az tehlikesiz içkilerdendir. İçeriğinde kalp hastalıklarını önleyen Vitamin B folatı vardır.

Dezavantajları: Kandaki ürik asidin artmasına neden olan pürin maddesi içerir. Günde iki biradan fazlasının, gut hastalığını tetiklediği belirtiliyor.

İlgili Sağlık Konuları