Ağzımızın Tadını Bozmayalım!

Uzmanlar diş sağlığı hakkında bilgilendirme yaparak sahte diş hekimleri konusunda vatandaşı uyardı.


Bireylerin fiziksel sağlığının vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkün olacağını belirten Karakök; "Ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin bireyin genel vücut sağlığını da doğrudan etkileyeceği bilinmelidir, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp- damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmakta olup bu sebeple dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir." dedi.

SAHTE DİŞ HEKİMLERİNE DİKKAT!

Ağız diş sağlığı ile ilgili önemli bir konun da bu hizmetin sahte diş hekimleri tarafından yapılması konusunun altını çizen Prof.Dr.Metin KARAKÖK,"Vatandaşlarımızın ağız-diş sağlığı sorunlarının çözümünün ancak diş hekimliği hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve erişilebilirliğinin arttırılması ile mümkün olacağı bilinmektedir. Artık günümüzde her türlü ağız ve diş tedavileri ile koruyucu sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı'na bağlı resmi kurumlarımızda verilebilmektedir. Sahte diş hekimleri ise vatandaşın nitelikli ağız-diş sağlığı hizmetine erişiminin önünde önemli bir engel oluşturmaktadır.

Diş hekimliği uygulamalarının büyük bölümü cerrahi niteliktedir ve diş hekimleri doğrudan hastanın kan, tükürük gibi vücut sıvıları ile temas halinde çalışır. Bu nedenle alet dezenfeksiyonu ve sterilizasyonu, diş hekiminin el dezenfeksiyonu, muayenehane havasının temizliği, her hasta için ayrı malzeme ve aletlerin kullanılması ve diş hekiminin herhangi bir bulaştırıcı hastalık taşımaması son derece önemli konulardır. Diş hekimliği eğitiminin ilk yıllarından itibaren öğrenciler bu konuda bilgi, beceri ve davranış düzeylerinde ciddi bir eğitim almakta ve mezun olurken ettikleri Hipokrat yemini ile her şeyden önce hastalarına zarar vermeyeceklerine söz vermektedir. Diğer yandan bu konuda hiç bir eğitim almamış, hiç bir sorumluluk duygusu geliştirilmemiş sahte diş hekimlerinin sonuçları çok ağır olan HIV (AIDS), hepatit B ve C, tetanoz, frengi, verem vb enfeksiyonlara yol açmayacağının hiç bir güvencesi yoktur. Üstelik bu son derece bulaşıcı enfeksiyonların zararları sadece bireysel düzeyde sınırlı değildir, sahte diş hekiminden alınan bir enfeksiyon birçok kişiye bulaşma riski taşımaktadır." diyerek konunun önemine değindi.

Sağlık Müdürlüğü olarak 2014-2015 yılı çalışma programında ağız diş sağlığını ilgilendiren birçok konuda faaliyet planı hazırladıklarını belirten KARAKÖK; sahte diş hekimleri ile ilgili toplumsal duyarlılığı artırmak için müdürlüğümüze bağlı bütün sağlık kuruluşlarına dağıtılmak üzere afiş çalışmamızın yanı sıra ilimiz sınırlarında okula giden otizmli çocukların ağız ve diş sağlığını geliştirmek, farkındalık yaratmak için bu özel çocuklarımızın ailelerini, öğretmenlerini ve eğiticilerini bilinçlendirmek amaçlı eğitimler düzenlemek ilk etapta yapılacak çalışmalarımızdır. dedi.

Ağız ve diş sağlığı korunmasının fazla zaman almayan ve çok maliyet gerektirmeyen bir uygulama olduğunun altını çizen Karakök; iyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için; yeterli ve dengeli beslenmenin, günde en az 2 kere dişlerin fırçalanmasının ve 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmesinin şart olduğunu belirtti.

 

 

İlgili Sağlık Konuları