Ağız ve Diş Sağlığının En Büyük Düşmanı; Sigara!

Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Diş Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Dt. Ezel Yıldız Elmas, "Sigaranın diş sağlığına zararları" hakkında bilgi verdi.

Sigara içmek ağız bölgesinde gelişen yara ve cerrahi işlemlerin iyileşme sürecini negatif yönde etkilemektedir. Bu nedenle diş hekimleri her türlü cerrahi işlem sonrası hastalarına, yara iyileşmesi tamamlanıncaya kadar sigara içmemesini tavsiye eder.

Ağız Kokusu Sigara İçmenin En Kötü Etkilerinden Biri

Sigara içmek, halitozis denilen kötü ağız kokusuna neden olur. Sigara içen kişilerde ağız içi kimya bozulur, diş bakteri plağı gelişimi artar ve zamanla dişeti problemleri, tat duyusunda azalma ve sonuçta bağışıklığın düşmesi ile ağızda iltihap odakları oluşur. Nikotin bütün tütün ürünleri içinde en yaygın bilinenidir.

Etkilerinden birinin de tükürük miktarını azaltması olduğu bilinmektedir. Tükürük miktarının azalması ağız kuruluğu, bakteri plak oluşumu ve buna bağlı ağız kokusunu tetikler.

Kanserin Öncüsü Lökoplaki En Çok Sigara İçenlerde Görülüyor

Sigaranın ağızda neden olduğu en önemli hastalıklardan biri de “lökoplaki”dir. Yani beyaz damak. Önemlidir çünkü kanserin öncüsü olabilir. Hastalığın belirtileri tükürük kanal çıkışlarında, yanak içlerinde, damakta, dişetlerinde, dilde, boğaz duvarında ve bazen de gırtlakta beyaz ya da mavimsi beyaz kalınlaşmalar şeklinde tarif edilebilir. Zaman zaman bu kalınlıklar sert ya da kabuklu olabilir. Hastalığın asıl nedeni bilinmese de en çok sigara içenlerde rastlanır.

Unutulmamalıdır ki sigara içenlerin yanında, sigara içmeyen ancak sigara dumanını soluyan pasif içicilerde sigaranın yol açtığı tüm zararlara maruz kalmaktadırlar. Sağlıklı bir vücut, ferah bir nefes, sağlıklı ve beyaz dişler, sağlıklı dişetleri ve daha kaliteli bir yaşamı en çok siz ve sevdikleriniz hak eder.
 

İlgili Sağlık Konuları