Acil Durumdaki Hastaya Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Acil Servis Hekimi Volkan Karaca "Acil Durumdaki Hastaya Yaklaşım" başlıklı sağlık söyleşisi ile 22 Aralık Cuma günü Kocaeli'ler ile buluştu.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Acil Servis Hekimi Volkan Karaca’nın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşide “Acil Durumdaki Hastaya Yaklaşım” her yönüyle işlendi.

Dr. Volkan Karaca, “Acil bir durumda ilk birkaç dakika içinde yapılanlar  hastanın hayatta kalabilmesi açısından son derece kritiktir” diyerek, “Temel Yaşam Desteği bu birkaç dakika içinde yapılacakların sırasını belirler ve hayat kurtarır” dedi.

Temel Yaşam Desteğinin İçerdiği Konular Nelerdir?

  • Solunum ve kalp durmasını engellemek için kalp krizi ve inme durumlarını hızlı ve tam olarak tanımak ve hareket etmek
  • Solunumu durmuş kişilere kurtarıcı soluk vermek
  • Kalp durması durumunda göğüs masajı uygulamak ve kurtarıcı soluk vermek
  • Kalbin çok hızlı atması veya düzenli olarak atmadığı durumlarda otomatik olarak dışarıdan şok işlemi yapan cihaz ile kalp atışını normale döndürmeye çalışmak
  • Hava yolunu tıkayan yabancı cisim varlığını tanımak ve uzaklaştırmak

Yaşam Zinciri Nedir?

Dr. Volkan Karaca, “Yaşam Zinciri’ni dört ana başlık altında toplayabiliriz: Erken Uyarı, Erken Yeniden Canlandırma, Erken Kalp Atışlarının Normale Dönmesini Sağlamak ve Erken İleri Bakım.

Erken Uyarı kalp krizi ve inme, yabancı cisim ile solunumun tıkanması, solunum ya da kalp durması durumlarını kapsar. Erken Yeniden Canlandırma ileri yaşam desteği başlayana kadar kalp durması olguları için en etkili yöntemdir.

Kalp ve beyin fonksiyonlarının korunmasına yardım eder ve hayatta kalma şansını belirgin şekilde artırır. Erken Kalp Atışlarının Normale Dönmesini Sağlamak kalp durması geçiren yetişkinlerde hayatta kalmanın tek başına en önemli belirleyicisidir. Kalabalık alanlarda bu cihazların varlığı hayatta kalma başarı oranlarını %49 oranında artırmıştır. Son olarak Erken İleri Bakım ise Acil Servis’e gelindikten sonra yapılan çeşitli işlemlerdir” dedi.

112 veya Acil Servis Ambulans Hizmetleri Veren Kurumlar Aranırken Belirtilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Adresiniz
  • Telefon numaranız
  • Ne olduğu
  • Hasta sayısının kaç olduğu
  • Hastaların durumlarının nasıl olduğu
  • O anki zamana kadar hastaya nelerin yapıldığı

Acil durumdaki bir hastaya yaklaşırken önce hastanın sonra çevrenin ve kendinizin güvenliğini sağlayın.

Dr. Volkan Karaca, “Hastaya durumu sorulduktan sonra yanıt alınamazsa hemen Acil Tıp Servisi’ni hastayı uyarmak için görevlendirmek gerekir. Sonrasında hasta sert bir zemine yatırılır.

Hava yolu kapalı hastalarda bilinç de kapalı ise hava yolu tıkanıklığının en önemli sebebi dilin geriye kaçmış olmasıdır. Bu tip durumlarda baş geriye, çene yukarıya manevrası yapılır. Ancak hastada boyun travması kuşkusu varsa bu manevranın kesinlikle yapılmaması gerekir.

Alternatif olarak çeneyi öne ve yukarı itme manevrası yapılır. Hastada boyun yaralanması kuşkusu varsa hava yolunu açmak için bu yöntem kullanılır.

Sonrasında hastanın göğüs kafesi, soluk sesi ve yanaktaki soluk havasına bakılarak solunumun durup durmadığı kontrol edilir. Soluk yok ya da yetersiz ise iki kurtarıcı soluk verilmesi gerekir.

Acil bir durumdaki hastaya yapılması gereken müdahalelerin uygulamalı olarak gösterildiği sunum sonrasında Dr. Volkan Karaca katılımcıların sorularını da yanıtladı. Katılımcılar Acıbadem Kocaeli Hastanesi Sağlık Söyleşileri’nden memnun olduklarını belirterek devamının yapılması konusunda taleplerini dile getirdiler.

İlgili Sağlık Konuları