6 Kiloluk Yaşam Galibi
Ecrin Oral, zatürre nedeniyle çok ağır solunum yetmezliği yaşayınca küçük bedenine ve düşük kilosuna rağmen "yapay kalp ve akciğer" işlevi gören bir makineye bağlanarak yaşama tutundu.
EFSUN YILMAZ - İşçi baba ve ev kadını annenin kızı olarak Ocak ayında dünyaya gözlerini açan Ecrin Oral, zatürre nedeniyle çok ağır solunum yetmezliği yaşayınca küçük bedenine ve düşük kilosuna rağmen "yapay kalp ve akciğer" işlevi gören bir makineye bağlanarak yaşama tutundu.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Ayşe Berna Anıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ecrin Oral'ın hastanenin yoğun bakım servisine Şubat ayı sonunda "çok ağır solunum yetmezliği" tablosuyla getirildiğini belirtti.
Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni dolayısıyla küçük hastanın sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğini, bu nedenle solunum cihazı ile destek verdiklerini anlatan Anıl, "Fakat durum çok ağırdı. Solunum cihazıyla vereceğimiz destek yetersiz kaldı. Biz de ECMO olarak bilinen tedavi yönteminin uygulanması için karar aldık ve hastamıza uyguladık. Tedavi başarıyla sonuçlandı. Ecrin de solunum cihazından çıktı, çok mutluyuz" dedi.
Solunum yolu enfeksiyonlarına çok sık rastlandığını ancak her solunum yolu enfeksiyonunun da yoğun bakım aşamasına gelmediğini kaydeden Anıl, şöyle devam etti:
"Bu tür hastaların yoğun bakımda izlenmesi gerekiyor. Solunum cihazı desteği gerekebiliyor hatta bu cihaz da yetersiz kalıyor. Yapay kalp ve akciğer cihazı ile çok kritik durumdaki ölüme yaklaşmış hastaları hayata döndürebiliyoruz. Bizim hastanemizde ECMO tedavisi yapılan ilk çocuk hasta da Ecrin oldu. Ülkemizde de çok az olduğunu biliyorum."
TEDAVİNİN ÖZELLİĞİ
Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Soysal Turhan ise Extracorporeal membrane oxygenation adı verilen ECMO cihazının solunum ve dolaşım yetmezliği durumunda kullanıldığını anlattı.
ECMO tedavisinin daha çok kalp ameliyatlarından sonra veya solunum yetmezliği durumlarında tercih edildiğini söyleyen Turhan, "Bu yöntem hastaların kanının cihazı döndürebilecek kapasitede yüksek akımda oksijenlendirilip tekrar vücuda geri verilmesine dayanıyor. Ecrin için bu yöntemin zor olacağını düşündük. 6 kiloluk hasta için dolaşımı sağlayacak damar yolu saptamak problem olabilirdi ama cihaz solunum görevini üstlendi ve akciğer dinlendi. 4 gün boyunca vücuttaki bütün oksijenlenmeyi makineye bıraktı. 8 günün sonunda Ecrin iyileşti ve solunum desteğini durdurduk, hastamızı taburcu etmeye hazırlanıyoruz" dedi.
Tedavinin uygulanmaması durumunda Ecrin'in ertesi güne çıkamayabileceğini ifade eden Soysal Turhan, "Dünyada çok küçük hastalara uygulansa da Türkiye'de de bu uygulamanın yaygınlaştırılması gerekiyor. Benim bildiğim kadarıyla bu yöntemin Türkiye'de uygulandığı en küçük hasta Ecrin oldu" dedi.
BABA BEBEĞİNİ KUCAKLAMAK İSTİYOR
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yoğun bakım servisinden özel odaya alınan 3 aylık Ecrin'in babası Orhan Oral da (27) eşi Kezban Oral (25) ile ikinci çocuklarının dünyaya gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını, ancak ilk ayın sonunda yüksek ateş ile hastaneye başvurduklarını anlattı.
Ağır zatürre sonucu kızının solunum cihazına bağlandığını ancak hiç tepki alamadıklarını dile getiren Oral, şunları anlattı:
"Hastalık çabuk ilerledi. Artık iflas edecek durumdaydı ve çok korktuk. Doktorlarımız bu yöntemi önerdi ve başarılı oldular. İyileşse de şimdi çocuğumu kucağıma almaya çekiniyorum. İnşallah haftaya taburcu olacak. Adağımız var, hastanede çıkmayı bekliyoruz. Çok mutluyuz."