40 Moritanyalı çocuk, Yeryüzü Doktorları ile güldü

"Gülümseyen Çocuklar Projesi" kapsamında dünyanın birçok bölgesinde dudak damak yarığından muzdarip çocukları gülümseten Yeryüzü Doktorları bu kez Moritanya'ya gitti.

Dünyanın her bölgesine gönüllü sağlık hizmeti götüren Yeryüzü Doktorları 16 kişilik gönüllü uzman ekibiyle ilk kez Moritanya’ya gitti. “Gülümseyen Çocuklar Projesi” kapsamında başkent Nuakşot’taki Vataniye Hastanesi’ne giden Yeryüzü Doktorları, 5 günde 40 ameliyat, 300 muayene ve tedavi, 28 ağız-diş cerrahisi uygulamasını başarı ile yaptı. Yeryüzü Doktorları Moritanya’ya bir tonluk tıbbi malzeme yardımı da gerçekleştirdi.

“Gülümseyen Çocuklar Projesi” kapsamında dünyanın birçok bölgesinde dudak damak yarığından muzdarip çocukları gülümseten Yeryüzü Doktorları bu kez Moritanya’ya gitti. 2007 yılından bu yana proje kapsamında Filistin, Gazze ve Yemen başta olmak üzere 15 farklı ülkede ameliyat ve tedaviler gerçekleştiren Yeryüzü Doktorları’nın 16. durağı Moritanya oldu.

Yeryüzü Doktorları gönüllüleri olan uzman sağlık ekibi 5 gün boyunca bölgede uzun zamandır doktor bekleyen hastaları muayene ve tedavi etti. Plastik cerrahi uzmanları yarık damak-dudak ameliyatları yaparak çocukları gülümsemelerine kavuşturdu. Beyin cerrahları ise ameliyatlarına ek olarak poliklinik hizmetleri verdi. Ekipte yer alan dâhiliye ve çocuk doktorları da 300’e yakın hastaya poliklinik hizmeti sundu. Diş Hekimi, komplike ağız diş cerrahisi uygulamaları yaparak yerel hekimlere eğitimler verdi. Ekiple beraber Moritanya’ya gelen fizyoterapist uzmanları ise yetişkin ve çocuk birçok felçli hastaya egzersizler göstererek aileleri ve hastane personelini bu anlamda eğitti.

Yeryüzü Doktorları Moritanya’ya bir tonluk tıbbi malzeme yanında, Fatih Belediyesi tarafından bağışlanan 20 adet tekerlekli sandalyeyi de beraberinde götürdü. Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Fatih Belediyesi ve TİKA’nın katkılarıyla temin edilen malzemelerin bir kısmı ameliyat sırasında kullanıldı, diğer malzemeler ise tekerlekli sandalyeler ile birlikte Moritanya Sağlık Bakanlığı’na teslim edildi.

Sahadaki tıbbi çalışmalara ek olarak anne ve çocuk sağlığı, beslenme bozukluklarının tedavisi, sayıları 70.000’i aşan Malili mülteciler sorunu gibi konulara çözüm bulma amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, (UNDP) Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, (UNFPA) Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. Yeryüzü Doktorları, Moritanya Sağlık Bakanı ile de uzun vadeli ve kalıcı sağlık projelerini masaya yatırdı.

Ziyaretleri boyunca Yeryüzü Doktorları’na Türkiye Moritanya Büyükelçisi Musa Kulaklıkaya eşlik etti. Kurulduğu günden bu yana savaş, kıtlık ve doğal afetler nedeniyle sağlık hizmetinden mahrum kalan bölgelere yardım götüren Yeryüzü Doktorları, ilk kez gittikleri Moritanya’dan teşekkürlerle uğurlandı.