İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı bünyesinde "vertigo polikliniği" hizmete girdi.
Poliklinikte hastalar, egzersiz hareketleriyle tedavi ediliyor. Prof. Dr. Ayşe Karan, uyguladıkları tedavi yöntemi ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, vertigonun bir hareket yanılması olduğunu söyledi. Hastalığın belirtilerinin, hastanın "nesnelerin etrafında döndüğü" ya da "zeminin ayağının altından kaydığı" hissine kapılmasına kadar değişik belirtilerinin olduğunu ifade eden Karan, fizik ve rehabilitasyona genellikle çok şiddetli baş dönmesi atağı geçiren hastaların geldiğini kaydetti.
Hastalığın iç kulakla ilgili sorunlarında bulantı ve kusma gibi etkilerinin görüldüğüne, kas ağrılarında bu etkilerin görülmediğine işaret eden Karan, uyguladıkları rehabilitasyon tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:
"Öncelikle nedeni ortaya koymaya çalışıyoruz. Hastalık, iç kulakta kristallere bağlı olabiliyor. Biz bunları iç kulaktan çıkartmak için belli hareketler yapıyoruz. Bunlara menavra diyoruz. Bazen kulak, burun, boğazda bunlar yapılmış olarak da bize gönderiliyor ama ilk manevralarla sonuç alınamayabiliyor. Biz buna bağlı olarak belli testler yapıyoruz. Fakat bazen bunu yapamadığımız hastalar veya başka nedenler olabiliyor. Vertigosu devam eden hastalara egzersiz veriyoruz."
Tedavi süresinin hastanın tedaviye vereceği cevaba göre değiştiğini, ancak yaklaşık 3 ayda semptomlarda istenilen çözülmelerin olduğunu dile getiren Karan, hastalığı büyük oranda tedavi ettiklerini sözlerine ekledi.
Vertigo ciddi bir durumdur
İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Serkan Orhan da vertigonun, hareket ilizyonu ve ciddi bir durum olduğunu söyledi. Hastanın hastalığı, ya etrafın döndüğü ya da kendisinin döndüğü şeklinde tarif ettiğini belirten Orhan, bunun dışındakilere "Vertigo" demediklerini bildirdi. Orhan, "Hasta, zeminin ayağının altında kaydığını ya da bir boşlukta olduğunu hissettiğini söylüyor. Ayağa kalkınca gözlerinin karardığını söyler. Bunları baş dönmesi olarak söyler ama bunlar baş dönmesi değildir. Bizim ilgilendiğimiz gerçek vertigo değil. Gerçek vertigo acil bir durumdur, hastalar acile gelir, dolayısıyla acilde değerlendirmek gerekiyor. Bu vertigoların yüzde 20'nin sebebi beyin, beyincik ve beyincik sapına ait patolojilerdir. Yüzde 80'i ise iç kulak patolojileridir" değerlendirmesinde bulundu. Vertigonun ciddi bir durum ve ölümcül olabileceğine dikkat çeken Orhan, "Vertigo zaten bir hastalık değil, semptomun ismi vertigodur. Altında yatan bir sürü farklı hastalıklar var. Bunlardan bir tanesi beyin semptomu, beyin kanaması olabilir, kitle olabilir, enfeksiyon olabilir. Dolayısıyla hem kulak burun boğaz hem nörolojinin birlikte görmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Karan, gazetecilere vertigolu hastalara uyguladıkları egzersiz hareketlerini gösterdi. - İstanbul