Suya Atlamadan Önce Bir Kez Daha Düşünün

Yaz aylarında en sık rastlanan vakalardan biri olan sığ sulara balıklama atlayışlar, tüm uyarılara rağmen her yıl çok sayıda omurilik felci ve ölüm vakalarına yol açıyor.

 Yaz aylarında en sık rastlanan vakalardan biri olan sığ sulara balıklama atlayışlar, tüm uyarılara rağmen her yıl çok sayıda omurilik felci ve ölüm vakalarına yol açıyor. Sığ suya atlama olayı, en çok 12-25 yaş arası genç erkeklerde görülüyor.


Central Hospital'dan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. A. Şahap Demirboğan, sığ suya atlamanın tehlikeli ve dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi.

Sığ suya balıklama atlayışlar boyun kırıklarına yol açabilir. Kırılma sonucu omurilikte zedelenme, ezilme, kesilme olabildiği gibi omuriliğin beyine yakın üst kısımlarında ani şişme oluşabilir. Solunum merkezi omuriliğin ani şişmesi yüzünden etkilendiğinden boğulma yaşanır. Kişi boğulmaktan kurtulsa dahi bu defa da felç olma riski ile karşı karşıya kalır. Sığ sulara atlamak omurilik felcine sebep olabilir ve bu vakaların büyük bir kısmı kafa travması da geçirdiğinden maalesef ölümle sonuçlanır.

SIĞ SULARA ATLAMAK OMURİLİK FELCİNE SEBEP OLABİLİR

Derinliği fazla olmayan sulara balıklama atlama sırasında, alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgasının aniden geriye doğru zorlanmasından kaynaklı hasarlar görülebilir. Bu zorlanma hem omurgada, hem boyun bölgesindeki omurları birbirine bağlayan bağlarda hem de omurilikte aşırı derecede zedelenmelere neden olur. Omurilikteki hasar sonucu da birçok sinir hücresi kaybedilir. İşlevini kaybeden sinir hücreleri hiçbir şekilde geriye getirilemez. Bu yüzden de vücudun aşağı bölgesinde felç oluşur. Omuriliğin tamamı ileri derecede zarar gördüğünden kollar ve bacaklarda da duyu kaybı olur. Hasta ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkum olur. Eğer omurilik hasarı kısmen olmuşsa kollar ve bacaklarda ciddi kuvvet kaybı görülebilir. Bunun sonucunda hasta yürüyemeyebilir. Omurilikteki sinir hücrelerini onarmak neredeyse imkansız olduğundan felç riski çoğunlukla kalıcı olur.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler