Susuzluk Taş Çıkarıyor

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Medical Park İzmir Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, Türk toplumda yetersiz su tüketimi nedeniyle böbrek hastalıklarının fazla görüldüğünü söyledi.

Medical Park İzmir Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, Türk toplumda yetersiz su tüketimi nedeniyle böbrek hastalıklarının fazla görüldüğünü söyledi. Su yerine çay ve kahve içildiğini kaydeden Doç. Dr. Arslan, "Çay ve kahvenin aşırı tüketimi böbreklerde taş oluşmasına neden oluyor. Bu içeceklerin yanında limon tüketmek zararları azaltıyor" dedi.

Yaygın sağlık problemlerinden biri olan böbrek taşları, ülkemizde sıklıkla görülüyor. Taş oluşumunun fazla olmasının nedeni sıvı alımının az olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca tuzun çok tüketilmesi de böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, "Ülkemizde sıvı alımı, 'üç bardak kahve içtim, beş bardak çay içtim' şeklinde düşünülüyor. Ancak su içmeyi sevmiyoruz. Çay, kahve ve gazlı içecekler taş oluşumunu artırıyor. Ancak önemli olan su içmektir. Kışın en az 1,5 litre, yazın ise 3 litre civarında su içmeliyiz. Kristaller ve toksik maddeler böbreklerden idrarla atılır. İdrarın oluşması için suya ihtiyaç vardır. Böbrekte yeterli miktarda sıvı yoksa, bu maddeler böbreğin içine çöker ve taş oluşur" diye konuştu.

"Çay ve kahve azaltılmalı"

Çay ve kahvenin ülkemizde çok fazla miktarda tüketildiğini kaydeden Doç. Dr. Murat Arslan, "Çayın ve kahvenin içinde oksalat bulunuyor. Oksalat dışarıdan alınınca kalsiyum ile birleşerek böbreklerdeki taş oluşumunu artırıyor. Bu nedenle çay ve kahvenin yanında limon tüketilmeli. Limonun içinde bulunan sitrat, kalsiyum ile birleşirse idrar içinde çözülüyor ve böbrek sağlığını koruyor. Ama oksalat ile birleşirse böbrekte birikerek taş yapıyor" ifadelerini kullandı.

"Limonsuz olmaz"

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Arslan, şöyle konuştu: "Çayın yanında limonu eksik etmeyin. Bin yıl önce de bu yöntem vardı. Çayın demli olarak içilmesi son dönemlerde yaygınlaştı. Ancak bu durum böbrekler açısından çok zararlıdır. Limon böbrek sağlığını koruyor."

"Kendimizi zorlamalıyız"

Türk toplumunun su içme alışkanlığının olmadığını anlatan Arslan, "Kesinlikle su içmeliyiz. Eğer içmeyi sevmiyorsak suya portakal, greyfurt, mandalina ve limon koyarak tatlandırabiliriz. Su içerek oluşabilecek kristalleri daha da azaltabiliriz. Su içmemek böbrek ameliyatlarına kadar uzanan sonuçlar meydana getirebiliyor" dedi.

"Aşırı tuz tüketmeyin"

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: "Tuz çok tüketiyoruz. Aslında hiç gereği yok. Yediğimiz yemekleri sadece damak tadı için tuzluyoruz. Bu nedenle böbreklerde taş oluşumu artıyor." - İZMİR

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler