Selamlar babam 75 yaşında idrar tahlilinde kan çıktığı için doktor ultrason istedi bizde çektirdik böbreğinde bir sürü taş var tedavi edemeyiz ilaç vereyim dedi. İlaç yazdı babam daha öncede 25 sene önce 5 kez böbrek ameliyatı geçirmişti acaba USG sini yorumlayabilir misiniz?
Hastanın üriner sistem us incelemesinde bileteral böbrek kraniokaudal uzunlukları normaldir her iki böbrek parankim kalınlığı yer yer incelmiş böbrek konturunda lobulasyonlar mevcuttur. Bilateral böbrek parankim ekojeniteleri grade I nefropati ile uyumlu olarak artmıştır. Bilateral pelvikaliksiyel sistemde ektazi izlenmedi kist izlenmedi sol böbrek üst polde 4.7 mm orta polde 8.2 mm çaplarında kalkül ve alt polde dilate kaliks içerisinde lokalize 8 mm 10.3 mm ve 5.6 mm çaplarında kalküller izlenmiştir. Sağ böbrek orta polde 3.2 mm ve alt polde 3.1 mm çaplarında milimetrik kalküller saptanmış. Pelviste mesane dolumu homojen konturu muntazam duvar kalınlığı normaldir. Prostat 44.9*42*47.4 mm boyutlarında ve ortalama 46.8 gram ağırlığında olup artmıştır (bph) sonuç. Bilateral grade I nefropati her iki böbrek parankim kalınlığı yer yer incelmiş bögrek konturunda lobulasyonlar mevcuttur. Sol böbrek üst polde 4.7 mm orta polde 8.2 mm çaplarında kalkül ve alt polde dilate kaliks içerisnde lokalize 8mm 10.3 mm ve 5.6 mm çaplarında kalküller. Sağ böbrek orta polde 3.2mm ve alt polde3.1 mm çaplarında milimetrik kalküller BPH acaba sonucu kötümü? Teşekkür ederim.
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Babanızın böbrek taşları ve veya prostat büyümesi nedeni ile böbrek fonksiyonel (parenkimal yapısı) yapısında incelme olmuş. Böbrek taşları ile beraber idrar yolu enfeksiyonları da sık görülebiliyor. Benign prostat hiperplazisi prostatın yaşla beraber olabilen selim büyümesidir.
Tetkik olarak; kan sayımı, crp, sedimantasyon, B12, Pca (Prostat Spesifik Antijen), glikoz, üre, kreatinin, ürik asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, Alp, Alt, Ast, Kreatininin Klirensi (24 Satlik İdrar Biriktirilmeli), İdrar Akış Hızı Testi, DMSA Renal sintigrafi, tam idrar tetkiki, idrar kültürü, spot idrarda kalsiyum/ kreatinini oranı yapılması uygun olur (usg yapılmış).
Bu tetkiklerle böbrek fonksiyonları değerlendirilir.Benign prostat hiperplazisi, prostat kanseri ayrıcı tanısı yapılır.
Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) Nedir?
Erkeklerde yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan iyi huylu prostat büyümesidir.
Benign Prostat Hiperplazisi için Risk Faktörleri Nelerdir?
İlerleyen yaş, hipertansiyon ve ailede BPH öyküsü risk faktörleri arasında yer alır.
BPH'da Bulgular Nelerdir?
Prostat büyümesi idrar akışını engelleyici bazı bulgulara yol açar. En sık rastlanan belirti özellikle geceleri mesaneyi sık boşaltma isteğine bağlı olarak sık idrara çıkmadır. Bekleyerek idrar yapma, kesik kesik idrar yapma, idrar sonunda damlama, idrar akış hızındaki azalma, idrarda yanma ve idrarı bekletememe sık rastlanan diğer bulgulardır.
BPH'da Tanı Nasıl Konur?
Parmakla rektal muayene, kanda PSA testi, üriner sistem ultrasonografisi, idrar akış hızı testi ile tanı konur.
BPH; 51-60 arası erkeklerde %50; 80 yaşın üzerindeki erkeklerde %90 oranında görülür.
Bph Kanser Değildir! Bph, kansere neden olmaz. Hem prostat kanseri hem de BPH birlikte olabilir.
Dâhiliye -İç Hastalıkları ve Üroloji bölümü tarafından takibi uygun olur.
Geçmiş olsun...