Sedef Hastalığı: Saç Derisinin Sağlığını Etkileyen Faktörler!

Saç Bakım Uzmanı Serap Öztürk Niya, saç derisinin sağlığını etkileyen faktörleri ve saç derisi sağlığının önemini anlattı.

Saç derisi problemleri arasında çok çeşitli belirtiler görülebilmektedir. Bunlar arasında kalıcı ya da geçici saç dökülmesi, saç kıran, kepek sorunları, yağlı kafa derisi, kafa derisi kuruluğu, sedef hastalığı, alerji ve kaşıntı sayılabilir.

Saç derisi problemleri ve saç dökülmesi

Saç dökülmesi en yaygın görülen ve kişiyi oldukça mutsuz eden sorunların başında gelmektedir. Saç dökülmesi ve diğer saç derisi rahatsızlıkları ile ilgili problemler çoğu zaman bloke edilen saç kökleriyle bağlantılıdır.

Saç dökülmesinde tiroid fonksiyon bozukluğu gibi hormonal nedenler de olabilir. Stres de saçın dökülmesine neden olabilir. Bölgesel saç dökülmesi hem kadınları hem de erkekleri gittikçe daha fazla etkileyen ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle oluşabilecek bir durumdur.

Çinko ve demir eksikliği gibi beslenme yetersizliği saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesi veya beslenme yetersizliği sırasındaki saç incelme sorunları, saç derisi problemleri bağlantılıdır. Saç kökleri tıkanır ve ihtiyaç duydukları besine ulaşamaz.

Hamilelikten sonra, çoğu kadın normalden daha fazla saç kaybeder. Çoğu zaman, saç dökülmesini sadece birkaç tedaviden sonra durdurmak mümkündür.

Aynı zamanda saç dökülmesi olarak da bilinen andro genetik alopecia hem erkek hem de kadınları etkiler. Ayrıca stres ve alerji, sizin veya ailenizin bağışıklık sisteminin çalışmasına olumsuz etki eden başka hastalıklar varsa bu durumu tetikleyebilir.

Erkek tipi saç dökülmesi kalıtsal ve çok yaygındır. Sebebi hormon değişimleridir. Erkek tipi saç dökülmesi, menopozdan sonra kadınları da etkileyebilir. Kişiye özel tedavi ile eski saç sağlığına tekrar kavuşabilir. Bunun için öncellikle kişiye kapsamlı saç analizi yapılması gerekebilir.

Kapsamlı saç analizi nedir?

Bu tarz belirtiler olması durumunda kapsamlı bir saç analizi için kişinin saç sağlığı uzmanı olan trikologlardan destek alması gerekebilir. Kapsamlı saç analizi çeşitli aşamalardan oluşan bir teşhis tekniğidir. Yaklaşık 1 saat süren analiz sırasında kişinin genel sağlık durumu, kullandığı ilaçlar, yaşam ve beslenme şekli, genetik öyküsü, saç bakımı alışkanlıkları hakkında bilgiler edinilir. İkinci aşamada saçı detaylı olarak, bütün saç derisi elle muayene edilerek incelenir.Ardından video mikroskop ile saç derisi 100 kat büyütülerek aktif saçın ve saç derisinin genel sağlık durumu tespit edilir. Bu aşamadan sonra saç derisinin ihtiyacına özel protein ve mineral takviyeli tedaviler uygulanır.

Saç derisi nasıl tedavi edilir?

Mikro kamera ile yapılan dikkatli analizler, kişisel teşhis ve tedaviler için en sağlam bilgileri sağlamaya yardımcı olur. Tedavide uygulanan losyonlar soruna ve kişisel özelliklere bağlı olarak tedavi süresi değişiklik gösterebilir. Birkaç seans saç bakım uzmanı eşliğinde uygulanan tedavi ve evde bakım tedavileri ile saç derisi ve saç sağlığı iyileştirilebilir. Tedavi süresince, kafa derisinde kan dolaşımının artması ve saç köklerinin oksijen alımı ile ilgili özel işlemler de uygulanır. Saç sağlığı gelişimi mikro kamera ile takip edilir.

Saç tedavisi genellikle 4 ana aşamada uygulanır:

Birinci aşama düzenleyici bakım: Saç derisinde aşırı yağlanma, kepeklenme, kaşıntı, kuruluk, hassasiyet yaşayan kişilere önerilir. Saç deri sağlığının iyileştiren ve geliştiren bakım losyonlarını içerir.

İkinci aşama canlandırıcı bakım:Saçta incelme, uzamada yavaşlama, hacimsel azalma ve saç kaybı yaşayan kişilere önerilir. Saç köklerinin güçlenmesi için köklerin daha iyi besin alması ve kökte hücre bölünmesinin artması sağlanır. Kullanılan losyonlarda hücre bölünmesini yavaşlattığı bilinen olumsuz biyolojik yapıları sınırlandıran DHT baskılayıcı ajanlar, cilt yüzeyinde kan dolaşımını artırıcı bileşenler ve fito östrojenler mevcuttur.

Üçüncü aşama güçlendirici bakım: Saç tellerinde kırılma, kopma ve incelme yaşayan, saçını uzatmakta zorlanan, saç kalitesi bozulan kişilere önerilir. Saç yapısına güçlendirmek için aminoasit ve ipek proteinleri ile zenginleştirilmiş bakım losyonları içerir.

Dördüncü aşama yapılandırıcı dış bakım: Saçın en yüksek oranda nem tutmasını sağlayan, saçın protein zincirini onaran maske bakımları içerir. Yaz sonrası boya, röfle, yüksek ısılı şekillendirici kullanımı sonrası saçı yıpranan, kuruyan, şekil almakta zorlanan kişilere önerilir.

Laser terapi-ışık terapisi: FDA tarafından saç dökülmesini önlemede etkileri onaylanan laser terapi ile ışığa maruz kalan saçlı dokulardaki hücre metabolizması uyarılır ve kan dolaşımı hızlanır. Böylece zayıflayan ve incelme sürecine girmiş saçlar canlanır, yeni saç oluşumu aktif edilir ve saç dökülmesi azalır.

Mikro dermal terapi: Üzerinde çok sayıda kılcal iğneler bulunan bir derma roller ile cildin yüzeysel olarak hasarlanması işlemidir. Saçlı derinin düşük seviyede hasarlanması, deride bir tamir ve onarım yapılanması başlatır. Saç kökü ve folikül çevresinde büyüme hormonlarının salgılanması ile daha fazla kollajen, hyalüronik asid, elastin fibril oluşumu tetiklenir. Böylece saç kökleri de güçlenir. Derma roller aynı zamanda deri üstünde mikro kanallar açarak saç köklerini daha fazla losyon emmesini böylece saçın daha hızlı gelişmesini sağlar.

Sonuçların ortaya çıkması oldukça bireyseldir ve hangi hastalıklardan ve semptomlardan muzdarip olduğunuza bağlıdır. Yaşam tarzı, çalışma koşulları ve günlük stres seviyeleri de çok önemlidir. Egzama veya kepek ile daha ciddi hastalık veya kafa derisinin kötü durumda olması tedavinin niteliğini değiştirebilir. Bunun dışında evde uygulanan tedavinin de doğru ve uygun yapılması çok önemlidir.

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler