Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Opr. Dr. Nilüfer Çetinkaya Kocadal, "Rahim ağzı kanserinde erken evre hastalıkta cerrahi tedavi yapılabilirken, ileri evre hastalıklarda radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır." dedi.
Kocadal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahim kanserinin tekrarlaması riskinin bulunması nedeniyle hastaların tedavi sonrası da yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Bu hastalığa ileri yaşlarda daha da çok rastlandığına dikkati çeken Kocadal, muayene sonrası yapılan çeşitli tetkikler sonucunda tanı konulabildiğini vurguladı.
Hipertansiyon, şeker ve obezitenin kanseri riskini artıran faktörler olduğuna işaret eden Kocadal, şöyle devam etti:
"Endometriyum kanserinin tedavisi cerrahidir. Rahim ve yumurtalıkların çıkartılması, hastalığın yayıldığı ya da yayılma ihtimali bulunan lenf bezlerinin ve karın içerisini örten yağlı-gözeli dokunun alınması şeklinde yapılabilmektedir. Hastalığın evresine göre ameliyat sonrası radyoterapi ya da kemoterapi önerilebilmektedir. Smear değerlendirilmesi ile rahim ağzında hücresel değişiklikler kanser oluşumu öncesinde tanınabilmekte ve erken tanıya gidilebilmektedir. Rahim ağzı kanseri bu nedenle tarama programı ile erken önlenebilir kanser türleri içerisinde yer alır."
Türkiye'de, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde hastalıkla ilgili gerekli testlerin yapılabildiğine değinen Kocadal, "Rahim ağzı kanserinde erken evre hastalıkta cerrahi tedavi yapılabilirken ileri evre hastalıklarda radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır. Erken evre hastalığı bulunan bazı olgularda ise cerrahi tedavi sonrası gereği durumunda ek olarak radyoterapi uygulanabilmektedir." diye konuştu.
Erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Kocadal, kadınların mutlaka jinekolojik kontrollerini yılda bir kez yaptırmaları gerektiğini kaydetti.