Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Gerçekten Gerekli mi?

Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ayhan'ın, her bir dozu 130 lira olan ve rahim ağzı kanseri aşısı olarak bilinen Human Papilloma Virüs (HPV) aşısının daha ucuza alınması için çalışma başlatıldığını açıklaması tartışmaları beraberinde getirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu komisyonun aşıyla ilgili 48 TL maliyet çıkardığını belirten Ayhan, ihaleyi alan firma olması durumunda aşı maliyetinin devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Ayhan'ın verdiği rakamlara göre, 8 milyon kadının aşılanması 500 milyon lirayı bulacak. Uzmanlar ise bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Bazı uzmanlar "Aşı gerekli." derken, bazıları da "Aşı kanser aşısı değil, gerek yok, tarama testleri daha etkili." açıklamasını yapıyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ise aşı konusunda şu anda kesin bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Sadece bu konuda bir çalışma hazırlatıldığını belirten Tuncer, "Bunu Bakan Bey'e sunduk. Fakat fiyat söylenildiği gibi bir rakam değil. Ayrıca biz aşının etkinliğinin yüzde yüz kesinmiş gibi bir durumdan da bahsetmiyoruz. Amacımız eğer proje gerçekleşirse bu aşıyı tarama programlarına entegre etmek." şeklinde konuştu. Tuncer, aşıya kanser aşısı demenin doğru olmayacağını ekledi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: Aşıyı üreten firma daha önce ürünün fiyatını 250 liradan 130 liraya indirdi. Anlaşılan o ki aşılar bu yüzde 100'lük indirime rağmen de ellerinde kaldı ve bu sefer Sağlık Bakanlığı'na yönelerek aşıyı onların aracılığıyla satmayı hedefliyorlar.

İlaç ve aşı firmaları artık tek tek doktorlara yönelmek yerine, dernekleri, sosyal güvenlik kurumlarını ve bakanlıkları hedef aldı. Bunun yanında aşıda kanser yapan 15 virüsün sadece birkaçı bulunuyor. Diğerleri olursa nasıl bir koruma olacak ? Türkiye'de bu kanser türü çok az görülüyor.

Memorial Hastanesi'nde Kadın ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı: Aşı ABD'de enfeksiyonlardan korunma için ruhsat aldı. Fakat Türkiye'de ilaç endüstrisi tarafından kanser aşısı gibi lanse edildi. Hastalığın görülme riski yüz binde 4'tür. Hiçbir hastalıkta böyle bir ortalama ile aşı genele yapılmaz. Kaldı ki aşının güvenilirliği kanıtlanmamış. Rahim ağzı kanseri aşısı diye tanıtılan aşının rahim ağzı kanserini önlediğine dair bir veri yoktur.

Firma bile "Aşıdan sonra rutin testleri yapın." diyor. Onlar bile güvenmiyor. Türkiye'deki tek eşlilik ve sünnet olayı hastalığın görülmesini iyice düşürdü. Hastalığın ilk evresi 9-10 yıl sürüyor. Bu sürede teşhis konulursa tedavi çok rahat oluyor. Aşıya da gerek yok.
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler