İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Bal ve Diğer Arı ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu (Arı Platformu)" projesi çerçevesinde 5 Temmuz'da düzenlenen Arı ürünlerinin Sağlık üzerine Etkileri Sempozyumu'nda bal ve propolisin meme kanseri hücre soyları üzerindeki yok edici etkileri bilimsel verilerle açıklandı.
Bal, arı sütü, polen, propolis gibi arı ürünlerinin henüz göz önüne çıkmamış sağlık üzerine etkilerini araştırmak ve bu yeni bilgiler doğrultusunda kamuoyunu aydınlatmak amacıyla BAL-DER Arı ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu Derneği başkanlığında kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Bal ve Diğer Arı ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu (Arı Platformu)" bal ve propolisin meme kanseri tedavisinde etkisine yönelik Ar-Ge sonuçlarını İ.ü. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) adına Prof. Dr. Oğuz öztürk kamuoyuyla paylaştı.
Sempozyumda yaptığı konuşmasında araştırmada umut vaat eden sonuçlara ulaştıklarını belirten öztürk, deney ortamında kültür yöntemleri kullanarak, en yaygın görülen üç farklı meme kanseri türünü temsilen, meme kanseri hücre soylarında ve kontrol amaçlı sağlıklı meme epitel hücrelerinde, bal ve propolis örneklerinin, olası hücre öldürücü etkilerinin incelendiğini ve bu etkinin hücrelerde tüm genler seviyesinde ne şekilde gerçekleştiğini ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti. çalışmanın bu kapsamda dünyada bir ilk olduğunu belirten öztürk, "Bu şekilde, bal ve propolisin kanser hücrelerindeki etki mekanizmasının gen seviyesindeki sırrını da çözmeyi amaçladık" dedi.
Sunumunda bal ve propolis hakkında geniş bilgiler de veren öztürk; "Yaklaşık bir yıl süren titiz ve yoğun çalışmalarımız sonucunda, özellikle propolisin meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını büyük ölçüde engellediği tespit edilmiştir.
Balın kanser hücrelerinde gen ifadeleri üzerine etkileri bu anlamda daha geri planda kalmıştır. Şu an geldiğimiz aşamada, meme kanseri hücrelerinde gen anlatım ifadesindeki değişimlerin incelenmesi devam etmektedir. Bulgularımız bize, özellikle propolisin, kanser hücrelerinde apoptoza sebep olduğuna - yani kanserli hücreyi intihara götürdüğüne ve etrafına hasar vermeden yok olmasını sağladığına - ve buna karşılık sağlıklı hücrelere de zarar vermeyecek şekilde genlerin anlatımlarını değiştirdiğine işaret etmektedir" dedi.