Merhaba, tahlillerimde B12 vitamini eksikliği çıktı ve endoskopi istendi. Endoskopi sonucunda Antral Gastrit olduğum söylendi. Midemden alınan parça biyopsi sonucunda ise Kronik Gastrit ve Helicobacter Pylori çıktı. Bu bakteriyi yok etmek için 14 günlük bir antibiyotik paketi uyguluyorum. Acaba Kronik Gastrit tamamen geçer mi, yoksa kalıcı mı? Kansere çevirme riski var mı?
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Helicobacter Pilory, gastrit nedeni olup, eğer kronik atrofik gastrite ilerlerse, prekanseröz bir lezyon özelliği (kansere dönüşme riski taşıyan) kazanır. Helicobacter Pilory, normalde % 80-90 olasılıkla tedavi edilmekte, ülkemizde ise bazı sebeplerle bu oran % 50-65 oranında olabilmektedir. Tedavi sonrası non invazif yöntem olan (girişimsel olmayan) C13 üre nefes testi ile Helicobacter Pilory kontrol edilebilinir. Helicobacter tam tedavi edilemezse, prekanseröz lezyon olan kronik atrofik gastrit ve pernisyöz anemiye neden olabilir.
Genel olarak kronik atrofik gastrit, pernisiyöz anemi intestinal metaplazi, hiperplastik gastropati (Menetrier hastalığı), kronik peptik ülser, parsiyel mide rezeksiyonu, mide polipleri prekanseröz lezyon ve durumlar olarak değerlendirilmektedir.
Helicobacter Pylory enfeksiyonu, kronik gastrit, atrofi ve intestinal metaplazi ve sonra da displazi meydana getirerek kanser oluşmasına zemin hazırlar. Helicobacter Pylory, WHO tarafından kanserojen ajan olarak tanımlanmıştır
Nasıl tedavi edilir?
Her bakteride olduğu gibi tedavide antibiyotikler kullanılmaktadır. Ancak Helicobacter Pylory güç tedavi edilebildiğinden, tedavide iki antibiyotik birlikte kullanılmakta ve tedaviye mide asidini azaltan bir ilaç ilave edilmektedir. Mide asidinin azaltılması antibiyotiklerin etkisini arttırmaktadır. Tedavi süresi 10-14 gün olmalıdır. Bu tedavi süresince antibiyotiklerin bazı yan etkileri olabilir. Bu nedenle mümkün ise ilaçlar kesilmemelidir. Çünkü böyle bir durum ikinci denemede bakterinin tedavisini güçleştirebilir.
Tedavi edildikten sonra tekrarlar mı?
Etkin bir tedavi uygulandığında bakteri %80-90 olasılıkla tedavi edilmektedir. Bakterinin tekrar midede görülme olasılığı ise çok düşüktür. Ancak maalesef ülkemizde bu bakteriyi tedavi edebilme olasılığı günümüzde %50-65 oranına düşmüştür. Bunun nedeni, toplumumuzda antibiyotiklerin gelişigüzel kullanılması ve tedavide aynı antibiyotiklerin tekrar tekrar kullanılmasıdır. Eğer bir antibiyotik kombinasyonu ile bakteri tedavi edilemedi ise tekrar tedavide aynı kombinasyon kullanılmamalıdır.
Geçmiş olsun.