Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde personelin gelişimine yönelik düzenlenen hizmet içi eğitim, seminer ve konferanslara devam ediliyor.
Hekimlere yönelik düzenlenen “Kronik Bel Ağrısının Nöropatik Kompenenti” konulu konferansa İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ayşegül Ketenci konuşmacı olarak katıldı.
Konferansta Prof.Dr.Ayşegül Ketenci, “toplumda sık rastlanan ve bir çok insanın şikayet konusu olan kronik bel ağrılarının artan oranda tedaviye ihtiyaç duyulan bir patoloji” olduğunu belirterek tanı yöntemleri, tedavi basamakları ve gelişmiş tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Vaka örneklerine de yer veren Prof.Dr. Ketenci, katılımcıların görüş ve önerilerini dinleyerek sorularını cevaplandırdı.
Nöropatik Ağrı Nedir?
Nöropatik ağrı, sinir sistemimizin etkilenmesi sonucu oluşan, vücudun herhangi bir yerinde olan, yanma, batma, sızlama, iğnelenme, karıncalanma, burkulma, ezilme, uyuşma şeklinde hissedilen bir ağrıdır
Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Nöropatik ağrı birçok sebeple oluşabilir. Özellikle şeker hastalarında, felç geçirmiş hastalarda, bel ve boyun fıtığı, omurgada kireçlenmesi olanlarda, karpal tünel sendromu dediğimiz el bileklerinde sinir sıkışmalarında bu yakınım sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Hastalar Böyle Bir Hastalığı Olduğunu Nasıl Anlayabilir?
Bu hastalıkta tanı konulamamasının temel sebebi hastaların bu şikayetlerinin ciddiye alınmayacağını düşündükleri için doktorlarına anlatmamalarıdır. Ancak bu şekilde yakınımı olanlar, doktorlarına başvurduklarında şikayetlerini anlatırlarsa, muayene yöntemleri ile tanı kolayca konulabilir. Bazen sinir sistemindeki etkilenmeyi göstermek için manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya elektro myografi (EMG) dediğimiz sinirlerin çalışmasını gösteren bir testi yapmak gerekebilir. Ancak tedavinin en önemli kısmının tanı koymak olduğu, tedavisinin olduğu bilinmelidir.
Belde Gelişen Nöropatik Ağrılar Nasıl Tedavi Edilir?
Beldeki hastalıklara bağlı nöropatik ağrılar, kireçlenmelere, bel fıtıklarına, bel kaymalarına veya omurgada kanal daralmasına bağlı olabilir. Bu durumda önce tanı konulur. İlaçla tedavi ağrı kesici kullanımından farklıdır, nöropatik ağrının kendine özel ilaçları vardır. Ayrıca çeşitli fizik tedavi yöntemleri, gerekirse belden yapılan iğneler ile sinirlerin uyuşturulması gibi tedaviler uygulanabilir.
Bazı durumlarda sinirin üzerindeki baskıyı kaldırmak için ameliyat gerekebilir. Ancak bu tedaviler bu yakınımı bilen deneyimli hekimler tarafından uygun sıra ile uygulanmalıdır.