Kanser Hastaları İçin Yaşamsal Öneriler!

Çağın en yaygın hastalığı kanser, yakaladığı hastayı hem psikolojik hem de fizyolojik olarak altüst ediyor.

Kanser hastaları zorlu tedavi  süreçlerinde yaşamsal endişeler içinde oldukları  kadar estetik kaygılar da duyuyorlar. Ancak  ilerleyen teknoloji bu hastalıkla mücadelede,  hastaları adım adım öne geçiriyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü’nden  Uz. Dr. Betül Öztürk, kanser hastaları için  sağlıklı yaşam önerilerinde bulundu.

Kalıcı makyaj ve estetik dokunuşlar hastaların  kurtarıcısı

Kanser hastaları için kemoterapi ilaçlarının saç  ve kaş dökücü etkisi, hasta için ruhsal çöküşe  neden olabiliyor. Oysaki; kadınlar için kabusa  dönüşen kemoterapi süreci, hastalık öncesindeki  gibi güzel ve bakımlı olarak geçirilebiliyor.  Kadınlar için hayat kurtarıcı peruklar, kaş  dövmeleri ve kirpiklere kalıcı makyaj, hastalara  moral veriyor.

Kemoterapide “akıllı ilaçlar” artık saç dökmüyor!

Kanser tedavisinde, hedefe yönelik uygulanan  “akıllı ilaçlar” sayesinde, saç ve kaş dökülmesi  sorunu ortadan kalkmaktadır. Vitamin takviyesi  gibi yürütülen kemoterapi tedavilerinde artık  ağızdan alınan ilaçlar kullanılmaktadır. “Akıllı  ilaçlar”, tümör hücresini tanıyıp o hücre  üzerinde çalıştığı için, sağlıklı hücrelere yan  etki yapmamaktadır. Güncel tedaviler ve sürekli  yenilenen ilaçlar sayesinde kanser hastalarının  yaşam süreleri her geçen gün uzamaktadır.  Özellikle; meme, kolon, rahim ağzı ve prostat  kanserleri erken evrede yakalandığında kesin  olarak tedavi edilebilmektedir.

Kanser hastaları güçlü bir bağışıklık için iyi  beslenmeli

Kanser hastalarının özellikle kemoterapi  sürecinde hastalığın seyrine olumlu etki yapacak  bir beslenme tarzı benimsemesi çok önemlidir.  Hastanın beslenme düzeni; kan değerleri ve  bağışıklık sistemine göre belirler.

Kansere karşı hücresel düzeyde etkileri  gösterilmiş olan sebze ve meyveler, her gün 2  öğünde düzenli olarak tüketebilir. Kabuklu elma,  armut, muz, ananas, kivi, portakal, çilek,  kayısı, limon şeftali, siyah üzüm, brokoli,  ıspanak, lahana, soğan, marul, yer elması,  karnabahar, sarımsak, havuç, salatalık, domates,  kırmızı biber, turp gibi sebzeler, zeytinyağı ile  günlük pişirilip günde 5 -6 porsiyon olarak  tüketilebilir. Mide şikayeti olmayan hastaların  salata olarak çiğ halde tüketmelerinde bir  sakınca yoktur. Sebzeler yenmeden önce 4-5 kaşık  elma sirkesi konulmuş suda bekletilmelidir. Yine  pişirme esnasında; soğan ve sarımsak çok iyi  kıyılmalıdır.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler