Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, gut hastalığı hakkında açıklamada bulundu.
Hastalığın erişkinlerin yaklaşık yüzde 1'inde görüldüğüne işaret eden Kaşifoğlu, hastalıkta ürik asit normal düzeylere indirilebilirse atakların önlenmesinin mümkün olabileceğini belirtti.
Kaşifoğlu, ürik asit düzeyinin bazı protein içerikli besinlerde bol miktarda bulunan pürinin vücutta işlenmesindeki bozukluk nedeniyle arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti
"Diyet gut hastalığında tedavinin önemli bir parçasıdır. Gut hastaları, pürinden zengin yiyeceklerden sakınmalıdır. Bu yiyecekler arasında karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, kalp, kokoreç gibi sakatatlar, kırmızı ve beyaz et, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi et ürünleri, ördek, kaz, bıldırcın gibi av etleri, balık, kalamar, karides gibi kabuklu deniz hayvanları ve deniz ürünleri, tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvani veya katı yağlar, nohut, kuru fasulye, bezelye, mercimek gibi bakliyatlar, mantar, mayalı yiyecekler, boza gibi ürünler bulunmaktadır. Bunların haricinde kaymak, krema, mayonez, çikolata gibi çok yağlı yiyecekler, yağda kızartmalar az miktarda tüketilmelidir."
Sütün proteinden zengin olmakla birlikte ürik asiti düşüren bir gıda olduğunu belirten Kaşifoğlu, "Bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketilebilir. Ancak az yağlı olmasına dikkat edilmelidir. Bunun haricinde meyveler, sebzeler, ceviz, fındık gibi çerezler, mısır, mısır ekmeği, beyaz ekmek, buğday unu gibi tahıllar, tarhana, şehriye, pirinç, makarna, hububat ve hububat ürünleri istenildiği ölçüde tüketilebilir." ifadelerini kullandı.
Kaşifoğlu, obezitenin gut hastalığı riskini arttırdığını ve bu nedenle gut hastalarının ideal kilolarını koruması gerektiğini, kilo fazlaları varsa düşük kalorili kilo kaybettirici diyet yapmalarının uygun olacağını kaydetti.
Alkol kullanımının hem ürik asit yapımını arttırdığını, hem de böbreklerden atılımını azalttığını ve kanda ürik asit düzeyinin artmasına neden olduğunu vurgulayan Kaşifoğlu, şöyle devam etti:
"Bu nedenle gut hastaları alkol kullanmamalı veya kullanımı sınırlandırmalıdır. Öte yandan, fruktoz ve fruktozdan zengin bazı alkolsüz içecekler de ürik asit düzeyini ve dolayısıyla gut riskini artırır. Bunlar arasında aşırı kola ve portakal suyu tüketimi sayılabilir. Ancak diyet içecekler gut riskini arttırmamaktadır. Hastalığın ürik asit düzeyi normal sınırlara çekilebilirse tedavi olunabilir. Bunun için uygun diyet tedavinin bir parçası olmalıdır. Ancak diyet, diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır."