Eklemlerde iltihaplanma ve ağrıya neden olan bir metabolik bozukluğa neden olan Gut hastalığı nedir? Gut hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? Belirtileri arasında ayak parmağındaki büyük eklemlerde ağrı ve şişlik, kasılma, böbreklerde kum sebebiyle karın ve bel ağrıları, gece devam eden ağrılar ve hareket kabiliyetinde azalma yer alır. Gut hastalığı neden olur, ilacı var mı, genetik midir?
Gut hastalığı nedir? Gut hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? sorularına yanıt aranıyor. Gut hastalığı, günümüzde birçok kişinin yaşadığı metabolik sorunlardan biridir. Vücutta biriken ürik asit seviyeleri, eklemlerde iltihaplanmaya ve ağrılara neden olarak yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Peki, gut hastalığı nedir? Gut hastalığı belirtileri nelerdir? Gut hastalığı tedavisi nedir? Gut hastalığı neden olur, ilacı var mı, genetik midir? Tüm soruların cevapları haberimizde...
GUT HASTALIĞI NEDİR?
Gut hastalığı, vücutta ürik asit birikimi sonucu oluşan bir metabolik bozukluktur. Normalde, vücutta bulunan zararlı bileşenlerin ürik aside dönüşmesi ve böbrekler aracılığıyla atılması gerekmektedir. Ancak bu süreçte bir sorun yaşandığında, ürik asit seviyeleri yükselir ve vücutta birikmeye başlar. Bu birikim özellikle eklemlerde iltihaplanmaya ve ağrıya yol açarak gut hastalığını tetikler.
Gut hastalığı genellikle orta yaşlı erkeklerde daha sık görülür. Aşırı beslenme, yüksek proteinli ve purin içeren yiyeceklerin tüketimi, alkol kullanımı, obezite, hipertansiyon, diyabet gibi faktörler gut hastalığına yol açabilen risk faktörleri arasındadır. Ayrıca, genetik yatkınlığın da hastalığın gelişiminde etkisi olduğu bilinmektedir.
Gut hastalığı, gut olarak da bilinen "ürik asit artriti" olarak adlandırılan bir romatolojik hastalıktır. Bu hastalık, vücutta ürik asit adı verilen bir maddenin birikmesi ve eklem bölgelerinde iltihaplanmaya neden olmasıyla ortaya çıkar.Ürik asit, normalde vücutta doğal olarak oluşan bir atık maddedir. Vücut, purin adı verilen bir bileşiği sindirerek ürik asit üretir. Sağlıklı bir şekilde çalışan bir metabolizma, ürik asiti idrar yoluyla vücuttan atabilir. Ancak bazı durumlarda ürik asit düzeyi yükselir ve birikir. Bu durumda, ürik asit kristalleri eklemlerde birikir ve iltihaplanmaya yol açar.