Gırtlak Kanserinin En Önemli Risk Faktörü; Sigara!

Erken tanı konulabilmesi sebebiyle, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında bulunan gırtlak kanserleri risk faktörlerinin başında sigara geliyor.

Tüm kanserlerin %2 ila 5'ini, baş - boyun kanserlerinin ise %5'ini oluşturan gırtlak kanserlerinin görülme sıklığı sigara kullanımı nedeniyle artış gösteriyor. Sigara kullanımı bırakıldığında ise bu risk giderek azalıyor.

Gırtlak kanserinin erkeklerde kadınlara oranla 10 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi KBB Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, son yıllarda kadınlarda sigara içimindeki artışla birlikte, Avrupa ve ABD'deki kadınlarda gırtlak kanseri görülme sıklığının arttığına dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Nesil Keleş, sıklıkla 45 - 75 yaş aralığında görülen gırtlak kanseriyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasında alkolle beraber, sigara kullanımı hastalık riskini artırıyor. Ancak tek başına alkol kullanımının risk faktörü olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmiyor. Ayrıca lökoplaziler yani yanaklarda ve dilde bulunan beyaz plakalar, akut ve kronik gırtlak enfeksiyonları, virüslere bağlı enfeksiyonlar; sesin kötü kullanımı, gırtlağı etkileyen ve tahriş eden faktörler riskler arasında sayılabiliyor.

Gırtlağın bulunduğu bölge solunum ve beslenme yolu olduğundan, sıklıkla sigaradan etkileniyor. Dolayısıyla gırtlakta bir kanser oluştuktan yıllar sonra bile yeni bir kanser ortaya çıkabiliyor.

Gırtlak kanserleri, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında kabul ediliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, bu hastalığa erken tanı konabilme şansının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Erken belirtiler, gırtlakta tümörün yerleştiği bölgelere göre farklılıklar gösterebiliyor.

Örneğin ses teline yerleşen tümörler ses kısıklığına neden olurken, gırtlağın üst bölümüne yerleşen tümörlerde yutma fonksiyonu sırasında ağrı olabiliyor.

Gırtlak kanserinin erken evrede yakalanması sağlayacak belirtiler arasında ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, ileri evrelerde boyunda şişlik ve öksürük bulunuyor. Yutma güçlüğü bazen hastalar tarafından nefes darlığı, boğazda gıcıklanma, dolgunluk, yabancı cisim, boğazı sürekli temizleme ihtiyacı ve takılma hissi gibi tarif ediliyor.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler