Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, gribin kişiden kişiye bulaşmasında "tokalaşma ve kucaklaşmanın" önemli rol oynadığını belirterek, "Gerekirse 'Japon selamı' ile yetinilmeli" dedi.
Kasapoğlu, makamında düzenlediği basın toplantısında, gripten korunma yöntemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gripli kişilerin öksürürken mutlaka ağızlarını kapatmaları gerektiğine değinen Kasapoğlu, "Virüsün yayılmaması için bu hareket önem taşımaktadır. Ayrıca grip hastalığından korunmak için tokalaşmaktan, öpüşmekten ve kucaklaşmaktan kaçınılmalı, gerekirse 'Japon selamı' ile yetinilmeli" diye konuştu.
Ellerinizi sık sık yıkayın
Gripten korunmanın basit ve etkili yollarından birinin de ellerin düzenli yıkanması olduğuna dikkati çeken Kasapoğlu, şöyle devam etti:
"Eller sabunla sık sık yıkanmalıdır. Özellikle öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda mutlaka yıkayın. Yıkama olanağı yoksa el dezenfektanları kullanın. Ellerin yıkanması birçok bulaşıcı hastalıktan olduğu gibi gripten de koruyacaktır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil hemen çöpe atılmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalı. Sık temas edilen kapı ve pencere kolları, telefon ve çalışma masası gibi yüzeylerin düzenli dezenfekte edilmesi gerekir."
"Grip, soğuk algınlığı ile karıştırılmamalı"
Dr. Kasapoğlu, gribin sıklıkla soğuk algınlığıyla karıştırıldığına değinerek, şunları kaydetti:
"Grip, 'influenza' adı verilen bir virüsün neden olduğu, bireyler ve toplumlar üzerinde etkileri olan, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterir. Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığıyla görülür ve genel olarak gripteki gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder."