Vejetaryen beslenmenin yayılmasında din, etik ve sağlık gerekçeleri önemli rol oynuyor. Ancak etin çıkarıldığı beslenme türleri, özellikle hamilelikte ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor!
Acıbadem Sağlık Grubu International Hospital Etiler Tıp Merkezi Beslenme Uzmanı Zerrin Aydın, bilimsel araştırmalara göre, hamilelik sırasında beslenmeden etin çıkarılmasıyla bebekte nörolojik gelişim bozuklukları, anemi gibi sorunların ortaya çıkabildiğini belirtiyor.
Vejetaryen beslenme türleri arasında şunlar yer alıyor;
Vegan Diyet: Hiç bir hayvansal kaynaklı besin tüketilmiyor
Beyaz Vejetaryen diyet: Kırmızı et yenilmiyor
Lakto Vejetaryen diyet: Bitkisel besin, süt ve ürünleri tüketiliyor
Ova Vejetaryen diyet: Bitkisel besinler ve yumurta yeniliyor
Lakto Ova Vejetaryen diyet: Bitkisel besinler, süt ürünleri, yumurta yer alıyor
Semi Vejetaryen Diyet: Tavuk sınırlı tüketilmekte birlikte, balık, süt ve yumurta yeniliyor.
Hamilelik döneminde, yeterli ve dengeli beslenmenin sadece bebek için değil annenin sağlığı için de yararlı olduğunu belirten Zerrin Aydın, anne adaylarının günlük besin ihtiyacını şöyle özetledi;
2500 kcal enerji
60-70 gr protein
1200 mg kalsiyum
30 mg demir
15 mg çinko
2.2 mg B12 vitamini
2.2 mg B6 vitamini
70 mg C vitamini
Hangi Sorunlara Neden Oluyor?
Hamileliğinizde vejetaryen beslenmeniz sırasında yaşayabileceğiniz en büyük problem, B12 vitamin eksikliğidir.
B12 eksikliğinde, hamilelik sırasında hızlı büyüyen dokular DNA sentezi yapamaz ve bunun sonucu olarak doğumsal anomaliler ve sinir sisteminizde olumsuzluklar oluşabilir.
Ayrıca nörolojik bozukluklar da yaşanabilir. Özellikle vegan diyeti, B12 yönünden yetersizdir.
Demir, çinko, kalsiyum gibi büyüme ve sağlık için gerekli bazı minerallerin vücudunuza yararlılık oranı, daha düşük olur.
Hayvansal besin içermeyen vegan diyetinin yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlaması hemen hemen olanaksızdır.
Bunun yanında, bitkisel besinlerle birlikte süt (süt ürünleri) ve yumurtanın da yer aldığı lakto ve ova vejetaryen diyetleri daha iyidir. Beyaz vejetaryen ve semi vejetaryen diyetlerinde bitkisel besinler, süt ürünleri, yumurta, haftada birkaç kez tavuk ve balık içeren besinler dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlar.