Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Arif Kapuağası, Türkiye'nin bu yılki pmp (milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı) rakamının 7,2-7,3 civarında olacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Hedefimiz bu rakamı 5 yıl içinde 10'lara çıkarmak. Bu konuda ciddi çalışmalarımız var." dedi.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında organ bağışında bulunarak hayat verenlerin aileleriyle organ bağışı ile hayata tutunanları, "Hayat Verenlerle Hayata Tutunanlar" töreninde bir araya getirdi.
Kapuağası, bir otelin toplantı salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, son 4 yılda organ nakli alanındaki çalışmalarıyla Bursa'nın değer verdikleri bir il olduğunu söyledi.
Nakillerde aile izni alma oranlarının kendileri için önemli olduğunu anlatan Kapuağası, "Bursa bölgesi şu anda yüzde 50 ile gerçekten çok iyi bir durumda. Biz aslında 2 bine yakın beyin ölümü tespit ediyoruz ama bunlardan sadece yüzde 23'ünü bağışa çevirebiliyoruz. Yüzde 78'i maalesef organ bağışını reddediyor. Bunun altında da en çok yanlış dini inanışlar yatıyor." diye konuştu.
"Canlıdan nakilde dünyada en başarılı ülkeyiz"
Kapuağası, bu durumun yavaş yavaş aşıldığını Bursa'da gördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
"2 bin beyin ölümü şu demek, eğer yüzde 50 rakamını biz Türkiye'de yakalarsak bin tane donör demek. Bu da şu anda yaptığımız nakillerin 4 katı demek. Zaten dünyada en çok nakil yapan ülkeler içerisinde ilk 4 sırada biz yer alıyoruz ama bunların çoğu canlıdan nakil. Gerek sağ kalım gerekse sayı bakımından canlıdan nakilde dünyada en başarılı ülkeyiz. Ama biz istiyoruz ki toprağa verilecek bir organı kullanalım. Bunun için de bu başarıyı arttırmamız lazım. Diğer bölgelerde de bu seviyeyi mutlaka yakalamamız lazım."
Türkiye'nin geçen yıl pmp rakamının 6 olduğunu hatırlatan Kapuağası, "Türkiye'nin bu yılki rakamının 7,2-7,3 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Hedefimiz de bu rakamı 5 yıl içinde 10'lara çıkarmak. Bu konuda ciddi çalışmalarımız var. İspanya belki o rakamlara gelmiş ama o rakama 20 yılda gelmiş. Biz çok daha hızlı ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.
Bursa Valisi İzzettin Küçük de hayattaki en zor bekleyişin, organ nakli bekleyen hastanın bekleyişi olduğunu dile getirdi. İnsan hayatının en kıymetli şey olduğunu vurgulayan Küçük, "Bence o hayata omuz veren herkes, Allah'ın en büyük dileğine ve taktirine omuz vermiştir." dedi.
Küçük, Bursa'nın organ naklindeki yüksek gayretini öğrenerek mutlu olduğunu söyleyerek, bu başarıda emeği geçenlere teşekkür etti.
İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan da Bursa'nın organ naklindeki başarısının bir grup çalışması olduğuna işaret etti.
Akan, 2009 yılında bu alandaki faaliyetlerine başladıklarında pmp değerlerinin 1,8 olduğunu anımsatarak, "2016'nın sonuna geldiğimiz zaman, bölge olarak Türkiye'nin en yüksek rakamına ulaşılmış oldu, bu bir rekordu ve son verilerle biz 19'ları görmüş olduk. Biz yıl sonu itibariyle 20'yi garantilemiş olacağız. Bu rakama ulaştığımız zaman başka bir rekoru kıracağız ve o zaman İngiltere'yi de sollamış olacağız. Böylece önümüzde 3 büyük ülke kalmış olacak." değerlendirmesinde bulundu.