Otomatik katılım sistemi (OKS), 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Sistem, 1 Ocak 2019 itibarıyla 5 ve üstü çalışanı olan kurumları da kapsar hale geldi.
Otomatik katılım sistemi ile işverenler, çalışanlarını otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil ediyor. Böylece çalışanlar, maaşlarından her ay otomatik olarak kesilen katkı tutarı ile birikim yapabiliyor. İşte, otomatik katılım sistemi ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Otomatik Katılım Sistemi Nasıl İşliyor?
Otomatik BES olarak da adlandırılan otomatik katılım sistemini, iş yeri bazlı bir özel emeklilik sistemi olarak tanımlamak mümkün. Yurt dışında da yaygın olarak uygulanan sistem, katılımcıların aktif çalışma döneminde yaptıkları birikimi emeklilik dönemine aktarmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Özel teşvikler içeren uygulama, hem kamu hem de özel sektör çalışanlarını kapsıyor. Sistem sayesinde 45 yaş altı, Sosyal Sigortalar Kurumu (4A) ile Emekli Sandığı'na (4C) bağlı mevcut çalışanlar ve işe yeni başlayanlar, bireysel emeklilik sistemine çalıştıkları kurumlar aracılığıyla otomatik olarak katılabiliyor.
Otomatik katılım sistemine girişte işveren, her çalışanının ödeyeceği katkı payını ve fon tercihini bireysel emeklilik şirketine bildiriyor. Ardından işverenin her ay düzenli olarak çalışanlarının prime esas kazançlarının %3'ü oranındaki katkı payını, anlaşmalı emeklilik şirketine aktarması gerekiyor. Sistemde BES katkı tutarı, direkt çalışanın maaşından kesilerek emeklilik hesabına aktarılıyor. Yani işverenin herhangi bir katkı ödemesi gerekmiyor. Kurumlar, otomatik katılım BES kapsamında Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen bireysel emeklilik şirketlerinden istedikleri ile anlaşma hakkına sahip.
Otomatik Katılım Sistemi Çalışanlara Neler Sağlıyor?
Çalışanlar, otomatik katılım sistemi ile BES'e dahil olduktan sonra isterlerse prime esas kazançlarının %3'ünden daha fazla katkı payı ödeyebilir. Çalışanların katkı payları, 2 aylık cayma süresince faiz tercihine bağlı olarak başlangıç ya da başlangıç katılım fonlarında değerlendiriliyor. Cayma süresini dolduran ve herhangi bir fon tercihinde bulunmayan çalışanların birikimleri, takip eden on ay boyunca başlangıç fonunda değerlendirilmeye devam eder. Bir yılını dolduran ve herhangi bir fon tercihinde bulunmayan çalışanların birikimleri ise başlangıçta "faiz içeren" veya "faiz içermeyen" fon tercihlerine göre standart fonda yatırıma yönlendirilir. Ayrıca çalışanlar, diledikleri takdirde bir yılın sonunda risk profillerine uygun farklı fonlara da geçiş yapabiliyor.
Gönüllü BES'te olduğu gibi otomatik katılım sisteminde de çalışanlar devlet katkısından faydalanabiliyor. Aylık katkı payı üzerinden hesaplanan %25 devlet katkısı, bir defaya özel 1.000 TL ilave devlet katkısı ve emeklilik hakkını en az 10 yıl süreli gelir sigortasında düzenli maaş olarak kullananlara %5 ek devlet katkısı, otomatik katılım sistemini daha da cazip hale getiriyor.
Siz de otomatik katılım sistemi ile BES'e dahil olarak alıştığınız yaşam standartlarını emeklilikte de sürdürebilirsiniz. Birikimlerinizi ister toplu para olarak, ister düzenli maaş halinde alabilirsiniz.