Yeditepe Üniversitesi Hastanesi' nden Uzman Nöropsikolog Esin Özdeniz Varan, ilerleyen yaşla birlikte bellekte oluşabilecek zayıflıkların erken teşhis edilebilmesi ve gerektiğinde tedavi edilebilmesi için 55 yaşından itibaren düzenli olarak bellek check-up'ı yapılmasını tavsiye ediyor. Uzm. Psk. Varan bellek zayıflamasının yaşla ilintili olabileceği gibi, Alzheimer gibi başka rahatsızlıkların da habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.
İlerleyen yaşla beraber, herkeste bellek zayıflaması görülebileceğini ifade eden Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Nöropsikolog Esin Özdeniz Varan, bellek check-up’ ının varsa bellek bozukluklarını tespit edip tedavi etmek konusunda büyük önem taşıdığını söylüyor ve ekliyor:
“Bellekteki zayıflama yaşla ilintili olabileceği gibi, Alzheimer gibi başka rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Bellek check-up’ ı sayesinde demansın (bunamanın) erken teşhis edilebilmesi, diğer hastalıklarda olduğu gibi, tedavinin başarısını artırabilir.'' Bu nedenle 55 yaşından sonra herkese düzenli bellek check-up’ı yaptırmasını tavsiye ediyorum.
Check-up Sayesinde Bellekteki Tüm Sorunlar Saptanıyor
Bellek check-up’ının, bellek sistemini değerlendirmek amacıyla bir nöropsikolog tarafından uygulanan, ortalama bir saat süren, kağıt ve kalem kullanılarak yapılan bellek testlerinden oluşan bir check-up olduğunu söyleyen Uzm. Psk. Varan, bu testler sayesinde hastaların belleklerinde bir sorun olup olmadığının belirlendiğini belirtiyor.
“Bellek check-up’ı belleğinde hafif, yaşa bağlı değişiklikler yaşayan, ancak belirgin unutkanlıkları olmayan kişiler için uygundur''
Daha ciddi unutkanlık sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, tanı ve tedavi için daha ayrıntılı bir değerlendirmeye ihtiyacınız var demektir” açıklamasında bulunan Uzm. Psk. Varan, daha genç yaşlardaki unutkanlık sorununun ise sıklıkla stresle, yorgunlukla, uyku bozukluklarıyla veya depresyon gibi psikiyatrik bozukluklarla ilişkili olduğunu, çok nadir olarak Alzheimer’ le ilişkili olabileceğini ifade ediyor.
Belleğinizin İyi Olduğunu Düşünseniz de Yaptırın
Uzm. Psk. Varan bir şikayetiniz olmasa da 55 yaşından sonra bellek check-up’ı yaptırmanın önemini ise şöyle açıklıyor:
Bellek check-up’ı belleğinizin iyi olduğunu düşündüğünüz zamanki normal performansınızı belirlememizi sağlar. Bu normal performansınız, daha sonraki değerlendirmelerle karşılaştırabilmemiz için temel bir düzey sağlar.
Bu temel düzeyin sonraki değerlendirmelerle karşılaştırılması, mesela kolesterol düzeylerinizin bir sonraki doktor muayenesinde yeni kolesterol düzeyleriyle karşılaştırılması gibidir. Temel düzeyin belirlenmiş olması, belleğinizdeki değişikliklerin çok daha erken belirlenebilmesini sağlar.
Ayrıca, bellek bozukluğunun erken safhaları genellikle hasta veya hasta yakınları tarafından fark edilmeyebilir. Bu nedenle belleğinizin iyi olduğunu düşünseniz bile, bellek check-up’ı ile olası bellek bozukluğunun erken safhaları yakalanabilir.”
Bellek check-up’ına 55 yaşında başlanmasının gerekliliğinin altını çizen Dr. Varan, “ 55 yaşın üzerinde olsanız da bellek check-up’ı yaptırmak için geç kalmış sayılmazsınız. 65–85 yaş arası demans (bunama) riski her beş yılda bir iki katına çıktığı için, özellikle ilerleyen yaşla beraber bellek check-up’ının önemi gittikçe artmaktadır” diyor.
Nöropsikolog Esin Özdeniz Varan
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi