4 Boyutlu Ultrasonla Bebeğinizin Gülüşü Doğmadan Ekranda

Bebeğiniz ana rahmine düştüğü andan itibaren onunla ilgili her detayı merak ediyorsunuz. Yoksa sizde "ultrason yokken biz nasıl duruyorduk" diyenlerden misiniz?


Elbetteki hamileliğin ilk haftaları sizin için oldukça heyecan verici. Önce bebeğin kesesini görmek, ardından ilk kalp atışlarını duymak, sonraki haftalarda hareketleri vs. bebeğiniz adeta her doktor kontrolünde size ayrı bir sürpriz yaşatıyor gibi. Peki bu sürprizi bir adım daha yukarı taşımaya ne dersiniz? Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik; Tıbbi görüntüleme teknolojileri büyük bir hızla ilerliyor. HD Live Ultrason anne karnındaki bebeğin görüntülenmesinde değişik ışıklandırma ve renklendirme teknikleri kullanıyor ve böylece gerçeğe en yakın görüntülerin elde edilmesine olanak sağlıyor. Bütün bu teknolojik imkânları kullanmanın en keyifli yanı anne adaylarına henüz bebekleri doğmadan gerçeğe en yakın görüntüyü sunuyor olmamız. Anne karnındaki bebeğinizin gülüşünü, somurtuşunu, uyuyuşunu tıpkı TV izler gibi izleyebiliyorsunuz" dedi.

ANNE KARNINDA GÜLÜYOR, ESNİYOR, SOMURTUYOR

Bebeğin gelişimini takip etmek adına her ay gidilen doktor kontrolleri, ultrason takipleri çok önemli. Ancak artık ultrason ebeveynler için sadece bebeklerinin gelişimini tıbben takip ettikleri an olmaktan çıktı. Henüz anne karnındaki bebekleriyle ilk kez tanıştıkları, sonraki doktor kontrollerinde de buluşmaya devam ettikleri anlar oldu. Üstelik ultrason teknolojisi o kadar gelişti ki artık bebeğinizi size yüksek çözünürlükle gerçeğine en yakın şekilde gösterir oldu. Op. Dr. Burçak Erzik; "HD 4 Boyutlu ultrason ile aylık rutin kontroller aileler için daha da eğlenceli olmaya başladı. Bebeğinin ilk mimiklerini gören anne ve babanın heyecanı, mutluluğu gebeliğin daha olumlu geçmesini sağlıyor. Öte yandan şahit olduğumuz ilginç anlar da yaşanmıyor değil. Bazen bebeklerin en keyifli anlarına denk geliyoruz şekilden şekle giren oluyor; düşünür gibi ellerini kafasına koyuyor ya da kaşlarını çatıyor" dedi.

Yüksek çözünürlüklü 4 boyutlu ultrasonun erken tanı ve tedavide de önemli bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Erzik; "üçüncü aydan itibaren cinsiyeti öğrenme ve renkli görüntülerini kayıt altına alma fırsatlarının yanı sıra, çok erken dönemde yarık damak, yarık dudak, eksik parmak, beyin ve omurilikten kaynaklanan rahatsızlıkların, kalp ve damar, böbrek, bağırsak ve karın duvarı anormalliklerinin erken tanısı koyabilmekteyiz" dedi.

ANNEYE VE BEBEĞE ZARARI YOK

HD Live 4D ultrason 11 -13. haftalar ve 18 – 22. haftalarda ayrıntılı ultrasonu tamamlayıcı bir tetkik olarak yapılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik; "ultrason yüksek frekanslı ses dalgaları olup bu tetkik ile yapılan görüntüleme bebeğe ya da anneye zarar vermiyor. Gebelikte birinci soru bebeğin sağlıklı olup olmadığı ikinci soru cinsiyeti, üçüncü soru bebeğin kime benzeyeceğidir. HD Live 4D ultrason ile bu üç soruya da cevap verilebilir"dedi.

4D ultrason ile elde edilen görüntüler üzerinden hasta ve hasta yakınlarının bebeğin kime benzeyeceği konusunda fikir yürüttüğünü, benzetmeler yaptığını söyleyen Op. Dr. Burçak Erzik; "Bunun için önemli olan tek şey bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarı. Bu sıvının görüntülemeye yeterli miktarda olması gerekiyor. Sıvının normalden az olması görüntülemenin kalitesinde düşmeye hatta görüntüleme yapılamamasına neden olur"dedi.

BEBEĞİN KEYFİ DE ÖNEMLİ

İyi bir görüntüleme açısından amniyon sıvısı kadar bebeğin duruşu da önemli. Eğer bebek sırtını döndüyse uzunca bir süre dönmesini bekleyip hiçbir şey elde edemeyebilirsiniz. Yani kısaca bebeğin keyfini beklemek zorundasınız. Op. Dr. Erzik; "Böyle bir durumda çok tercih etmesek de bebeği ödüllendirmek seçenek olabiliyor. Anneye yedirilen masum şekerli gıdalar bebeğin hareket etmesini sağlıyor. Yalnız hatırlatalım bu ödülün işe yaramadığı durumlar da oluyor. Bebek uykudaysa ya da uyuyor gibi içine kapandıysa anneye ve babaya küçük elleri ve ayakları seyretmekten başka çare bırakmıyor" dedi.



İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler