Kızımın Sağ Böbreği Gelişmiyor, Düzenli Kontroller Sırasında Böbrek Görünmedi, Sebebi Ne Olabilir?
Selam hocam. Benim 3 yaşın da bir kızım var. Daha doğmadan 5 aylıkken sağ böbreğinin gelişmediğini öğrendik. 3yıldır Bakırköy kadın doğum ve çocuk araştırma hastanesinden takip ediliyor. Senede bir kan idrar tahlilleri ve filimler çektiriyoruz. En son çektirdiğimiz filim de böbreği göremediler. Bu neden olmuş olabilir. Bu böbrek kaybolmuş olabilir mi? Bize cevap yazarsanız çok seviniriz. Şimdiden çok teşekkürler.
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Renal Displazi:
Böbrek dokusunda primitif yapıların yer almasına displazi adı verilir. Displazi tüm böbrek dokusunu kaplayabileceği gibi bir parçasında da olabilir. Eğer kist içeriyorsa kistik displazi olarak adlandırılır. Eğer tüm böbrek kistik yapılardan oluşuyorsa buna multikistik böbrek hastalığı adı verilir ve üreterin yokluğundan kaynaklanır. Genellikle tek taraflıdır. Yenidoğan döneminde batında kitle yapan en önemli hastalıktır.
Renal Hipoplazi:
Mevcut kaliks ve nefron sayısı olması gerekenin çok altındadır ve böbrek yapı olarak küçüktür. Mevcut olan nefron sayısının azlığı yanı sıra hipertrofiye olması nedeni ile oligomeganefroniya adı verilir. Segmental hipoplazi gösteren böbreklere Ask-Upmark böbrek adı verilir.
Tek Taraflı Renal Agenezis:
Genellikle tesadüfen başka nedenlerle yapılan incelemeler sırasında tanımlanır. Mevcut olan tek böbrek kompanstrist olarak hipertrofiye uğrar ve kostaların koruyucu etkisi dışına çıkarak ağır sporlarda zedelenme riski taşırlar. Bu nedenle seçilecek spora dikkat edilmesi gerekir. %15’inde vesikoüreteral reflü bulunabileceğinden dolayı araştırılmalıdır.
Renal Ektopi:
Böbreklerin normal anatomik bölgelerinin dışında yer almalarına renal ektopi olarak adlandırılır. Ektopik böbrekler pelvik, ilyak, torasik ve karşı taraf yerleşimli olabilir. Karşı tarafa yerleşimli olanların %90’ında füzyon vardır.
İlgili Soru Kategorileri
Sağlık Soruları Kategorileri