İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaralananlardan tedavisi Türkiye'de yapılacak 18 Filistinli, Yenimahalle Devlet Hastanesine getirildi. Ambulanstan indirilen yaralılar, hastane personeli tarafından karşılandı.
Her türlü kişisel ihtiyaçları önceden temin edilen hastalar, yapılan triaj uygulamasının ardından, odalarına yerleştirilerek tedavi altına alındı. Yaralılarla gelen refakatçiler, konaklayacakları Toprak Mahsulleri Ofisinin misafirhanesine gönderildi. Bakan Yardımcı Ağah Kafkas, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Zafer Çukurova ve Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş da yaralıların yerleştirilmesi ve tedavi sürecini yerinde takip etti.
Yarın da yaralıların getirilmesi bekleniyor
Kurum Başkanı Çukurova, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaralıların tümünün tedavi altına alındığını belirterek yaralılar içinde çocukların da bulunduğunu belirtti. Yaralılardan birinin yoğun bakıma, bir diğerinin acil ameliyata alındığını anlatan Çukurova, "18 hastamızın da tedavisine başladık. Hastaların tedavilerinin ardından ülkemizde rehabilite de olması gerekiyor" dedi. Filistin'den daha getirilmesi öngörülen yaralıların olduğunu bildiren Çukurova, "19 kişinin de yarın ülkemize getirilmelerini bekliyoruz. Gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra, bu hastalar da ülkemizde olacaklar. Tamamının tedavisi tamamlandıktan sonra da ülkelerine transferleri için gereği yapılacak" açıklamasında bulundu.
Çukurova, yarın gelecek yaralıların da sağlık durumlarına göre triajlarının yapılacağını, bunun ardından Ankara ya da diğer şehirlerdeki hastanelerde tedavi altına alınacaklarını kaydetti. Yaralılardan birinin 28 haftalık gebe olduğunu söyleyen Çukurova, bu hastanın kafa travması tanısı aldığını ifade etti. Çukurova, hastanın gebeliğinin devam ettiğini, epilektik nöbetleri nedeniyle ilaç tedavisi başlandığını, tedavisinin Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sürdüğünü bildirdi. Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Tontuş ise Türkiye'nin sağlık hizmeti sunumunda güvenin bir simgesi olduğunu belirterek "Sağlıkta, bu coğrafyanın en güvenli ülkesi olması, insanların hastalıklarıyla alakalı tedavilerinin Türkiye'de yapılması yönündeki taleplerini, ülkemizin karşılıyor olması, sağlık camiası olarak bizleri memnun ediyor" dedi.
"Bakanlık olarak yaklaşık 348 hastayı ağırlayacak kadar bir organizasyon yaptıklarının" altını çizen Tontuş, "Trabzon, Mersin, İstanbul'da burada olduğu gibi özel yataklar ayırdık. Bu yataklara bağlı olarak gelen hür türlü hastayı biz alacağız. Bunun sayı sınırı da yok" diye konuştu.
Toplam getirilen yaralı sayısı 25'e ulaştı
İsrail saldırılarında yaralananlardan 5'i çocuk, biri kadın 18 Filistinli, ambulans donanımı sağlanan 40 sedye kapasiteli C130 tipi askeri uçak ile Genel Havacılık Terminali'ne indirilmişti. Ankara ve İstanbul'a getirilerek tedavi altına alınan Filistinli yaralıların sayısı 25'e ulaştı.