Karın Şişliği Problemim İçin Nasıl Bir Çözüm Bulabilirim?

Yıllardır karın şişkinliği, zaman zaman ağrı çekiyorum. Birkaç kez doktora gittim. Son olarak Kolonoskopi istediler. Yaptırdım, bir şey çıkmadı. Kabızlık sorununu sıkça yaşıyorum. Bir de, şeker, çikolata yediğim zamanlarda kabızlığın arttığını keşfettim, kayısının iyi geldiğini de. Rahat bir hayat için, sağlık için ne tavsiye edersiniz?

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

Karın şişkinliği genellikle barsakların  çalışmalarında  bozukluk (düzensizlik) olmasına bağlıdır ve bununda en sık nedeni  irritabl barsak sendromu veya spastik kolon denilen durumdur. Bu kişilerde barsak çalışması bozulmuş ve barsak kaslarında düzensiz  kasılmalar oluşmuştur. Kalın barsağın splenik fleksura denilen karnın sol üst kenarındaki bölgesinde  gaz sıkışması oluşur ve böylece karın üst kısımlarında (özellikle sol üst kısımda)  rahatsızlık, adale spazmı, şişkinlik, ağrı (bıçak saplanır tarzda) şikâyetleri meydana gelir.

Ayrıca  divertikülit, inflamatuar barsak hastalığı denilen durumlar (Chron hastalığı gibi)  barsak kanserlerinde de karında şişkinlik oluşur. Daha önce karın ameliyatı geçirmiş kişilerde oluşabilecek barsak yapışıklıkları da karında şişkinlik yapabilir.

Ayrıca çok yağlı gıda yendiğinde de mide boşalması gecikir ve kişiler  şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyabilirler. Yiyeceklerin hızlı ve iyi çiğnenmeden yenmesi, asitli içecekler, hareketsizlik de karında şişkinlik şikâyetine neden olur. Yani gaz ve şişkinlik yakınmaları basit hazımsızlık nedeniyle  olabileceği gibi,  enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik birçok rahatsızlıktan da meydana gelebilir. Bu nedenle bu tip yakınması olanlar, eğer yakınmaları sürekliyse mutlaka bir doktora başvurmalı, tanı ve tedavilerinin doğru bir şekilde yapılması sağlanmalıdır. Yutulan havayı azaltmak için sakız çiğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek gereklidir. Gaz yakınmaları diyet düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preperatları, barsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri