Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr
İnsanlardaki normal vücut ısısının 37 derecedir, bu değerin 38,9 derecenin üstüne çıkmasının ve belirli bir süre bu değerde kalmasının hamile bir kadında çeşitli sorunlara neden olabilir.
Yüksek ateşin, anne karnında gelişmekte olan bebek üzerindeki etkileri araştırıldığında, merkezi sinir sisteminin en fazla etkilenme riski taşıyan bölüm olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra artmış vücut sıcaklığı kafanın normalden küçük olması, göz ve damak kusurları, üst çenede küçüklük, kol ve bacaklarda hasar, böbrek gelişiminde bozukluklara neden olabilir. Bu fiziksel hasarların yanı sıra yüksek ateşten etkilenmiş bebekler, ileriki yaşamlarında öğrenme ve konsantrasyon güçlükleri yaşayabilirler.
Gebelik sırasındaki yüksek ateşin, düşüğe ve bebeklerde merkezi sinir sistemi kusurlarına da neden olabilir., bunların dışında bu rahatsızlığın doğacak çocuğun kalp kulakçıkları arasında delik ve kalbin sol tarafında gelişme geriliği olarak da yansıyabilir.
Öneriler
Yüksek ateşli bir rahatsızlık geçirmemek için, hamile kadınların dikkatli olmaları gerektiğini uzmanlar, anne adaylarına şu önerilerde bulunurlar:
''Hamileliğinizin erken dönemlerinde herhangi bir enfeksiyon geçirirseniz ya da ateşiniz yükselirse 38.9 derecenin üzerine çıkmadan önce mutlaka doktorunuza haber verin. Hamileliğiniz boyunca saunaya gitmemeye çalışın. Sıcak suya girerek banyo yapmayın. Su sıcaklığı 39 derecede ise 15, 40-41 derece ise 10 dakikadan uzun suda kalmayın. Üçlü tarama testi ile nöral tüp defektlerinin yüzde 80'i tanınabilir. Ultrason incelemesi ile diğer kusur ve sakatlıkların da büyük bir kısmı teşhis edilebilir. Bu yüzden yüksek ateşin bebekte neden olabileceği bazı hastalıkların erken teşhisi için, rutin kontrollerinizi asla ihmal etmeyin.''