Gut Hastalığı ve Böbrekteki Taşın Tedavisi İçin Ne Yapılması Gerekir?

Merhaba, erkek arkadaşımda gut hastalığı var. Zaman zaman ayak parmağı şişiyor. Benimse böbreklerimde taş var. Ardıç çayından başka neler kullanabiliriz?

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

Gut hastalığının tedavisi üç şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan birincisi, vücutta ürik asit miktarını azaltacak bir diyet uygulamaktır (atak gelişimini önler). İkincisi, ağrının ve eklemdeki iltihabın azaltılması ve kandaki ürik asit seviyesinin düşürülmesidir. Üçüncü olarak, çok nadir de olsa cerrahi yöntemler denenebilir. Gut atağında ağrı tedavisi için ekleme buz uygulaması ve antiinflamatuar ilaçlar verilebilir. Gut atağının önlenmesinde diyet ve yaşam tarzı değişikliği son derece önemlidir. Ürik asidin atılıp dokularda birikmesini önlemek için, bol miktarda su içilmelidir. İdeal kiloya inilmelidir. Bilinçsiz yapılan standart diyetler, hastalığın daha kötü olmasına neden olabilir. Fazla protein alımında vücuttaki ürik asit düzeyi yükselir ve gut atağının tetiklenmesine neden olur. Bu nedenle protein içeren kırmızı et, karaciğer, böbrek gibi organ etleri ve deniz mahsulleri, kuru baklagiller gut hastalığında daha az tüketilmelidir. Alkol tüketimi azaltılmalıdır. Kepekli ekmek gibi kepekli ürünlerden, ıspanak, bezelye, kereviz, pırasa gibi sebzelerden ve fazla yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Aspirin ve idrar sökücü ilaçlar gibi bazı ilaçlar da dikkatle kullanılmalıdır. Bunların yerine yarım yağlı süt, peynir, yoğurt gibi diyet ürünler tercih edilmelidir.

Böbrekte yerleşmiş bir taş çok şiddetli bir ağrı yapabileceği gibi, hiç ağrı yapmaz veya çok az ağrıya da neden olabilir. Böbrekte olan taş, üreter denilen idrar yollarına düşerse çok şiddetli ağrıya neden olur. Bu ağrıya renal kolik denilir ve taşın olduğu tarafta, sırtın yan kenarından başlayarak kasıklara doğru yayılan, şiddetli, gelip geçici tarzdadır. Hangi taşın daha az, hangisinin daha fazla ağrıya neden olabileceğini tahmin etmek zordur. Şikayetlerinizi azaltacak ilaç tedavisi verilebilir. Birçok taş kendiliğinden düşer. Küçük boyuttaki taşların (10 mm'den küçük) çoğuna kendilerinin düşebilmeleri için gerekli şans tanınmalıdır. Hangi taşa müdahale edilmesi gerektiğine, doktor taşın yeri, boyutu ve neden olabileceği komplikasyonları (böbrekte hasar yani hidronefroz oluşması, enfeksiyon vs) dikkate alarak karar verebilir. Taşın yeri ve boyutu hakkında tam olarak bilgi sahibi olabilmek için IVP adı verilen bir film veya ultrasonografi ile değerlendirilmesi gerekebilir. Eğer taşın kendiliğinden düşmesi olanaklı değilse veya komplikasyon geliştirmişse taş kırma yöntemi, üreter ucundan girilerek taşın alınması veya ameliyatla taşın çıkarılması gibi işlemler uygulanabilir.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri