Demir ve B12 Vitamini Eksikliğim Var. Bana Ne Önerirsiniz?

Doktor aşağıdaki sonuçlara göre Ferro Sanol Duodenal isimli ilacı verdi. Çok fazla bir açıklama yapmadı. Sizce bu değerler, başka bir hastalığın belirtisi olabilir mi? Bana ne önerirsiniz? Diğer değerler normal fakat yazdıklarım yüksek veya düşük olanlar. Ferritin: 5.1, Kolesterol: 243, Hdl: 79.2, Ldl Hesaplamalı: 141.4, Total Demir Bağlama: 430, Vitamin B12: 189, Wbc: 5.13, Rbc: 4.04, Hgb: 13.4, Hct: 37.4, Mcv: 92.6, Mch: 33.1, Mchc: 35.8.

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Yapılan tetkiklerinizde, demir deposu olan Ferritin (Normal değeri;15-300 mcg/L) düşük, B12 Vitamini (Normal değerleri;220-940 pg/ml) düşük, Mcv (Referans Aralığı 80-99) normal aralıkta. Kolesterol yüksek değerlerde.

Demir eksikliği aneminiz mevcut (demir depolarını düşüren tek anemi; demir eksikliği anemisidir), B12 vitamin eksikliği mevcut (B12 Vitamin eksikliği belli yaştan sonra özellikle 60 yaş üzeri sık görülür). B12 vitamin eksikliği nedenleri; İntrinsek Faktör Eksikliği, Malabsorbsiyon, Vejetaryenlerde ve 60 yaş üzeri sık görülür. MCV değeri, demir eksikliği anemisinde düşer, B12 vitamin eksikliğinde yükselir. Her iki anemi de olduğu için MCV dengede kalıp ne yükselmiş ne de düşük kalmış.

B12 vitamin eksikliği nedeni için Gastroduedenal Endoskopi gerekebilir. Pernisyöz Anemi ön tanısı için, Antiparyetal Antikor (kanda), Anti İf Antikor bakılabilinir. Pernisyöz Anemide bu Antikorlardan biri veya her ikisinin pozitifliği yüksek oranda pozitif bulunur. Özellikle B12 vitamin eksikliği olup bu Antikor pozitifliği de varsa endoskopi yapılmalıdır.

Eğer çocukluk çağından beri kabızlık veya kilo alımı ile ilgili problem varsa Antigliadin Iga, Antigliadin IgG, Antiendomisyum IgA bakılabilinir. Ayrıca gaitada gizli kan bakılması uygun olur.

Kolesterol yüksekliği nedeni ile kardiyak başka risk faktörleri olup olmamasına göre diyetle beraber kolesterol düşürücü ilaç gerekliliği değerlendirilmelidir. Beraberinde Tsh, Serbest T4, Glikoz bakılmalıdır. EKG, Telekardiyografi yapılmalıdır.

Yani size demir eksikliği tedavisi ve B12 vitamin eksikliği tedavisi verilmeli. Eğer sebep Atrofik Gastrit ise B12 vitamini hayat boyu kullanılabilinir.

Hematoloji ve Gastroenteroloji bölümüne başvurabilirsiniz.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri