Bilirubin Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır? Neden Kaynaklanır?

Merhaba, sağlık ocağında kan testi yaptırdım. Testte; D. Bilirubin 0-0,3 olması gerekirken, 0,33 çıktı. T. Bilirubin 0-1,1 olması gerekirken, 1,28 çıktı. Tahlilleri inceleyen doktor, önceden sarılık geçirdin mi, ciğerlerinde bir sorun var mıydı, gibi sorular sordu. Bilirubin nasıl bir hastalıktır? Neden kaynaklanır?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Bunun sebebi Gilbert hastalığı olabileceği gibi, çok daha az ihtimalle, geçirilmiş hepatite bağlı da olabilir. Bu nedenle kan sayımı, CRP, Retikülosit, Direkt Cooms, glikoz, üre, kreatinin, ALT, AST, LDH, ALP, TSH, Serbest T4, Hbs AG, anti HBS, anti HBC Ig M, anti HBC Ig G, anti HAV Ig G, anti HCV yapılabilir. Gilbert Hastalığı; doğumsal ve ailevi bir hastalıktır. Nadiren görülür. Hafif olan olgularda hastalığın farkına varılmaz. Mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, karaciğer hücreleri kandaki bilirubini alamamaktadır. Hafif derecede bilirubin artışı ile seyreden bir hastalıktır. Serumda indirekt bilirubin değerlerinin arttığı gözlenir. Toplam bilirubin düzeyi 2-5 mg civarındadır. Doğuştan olmakla birlikte, 15-45 yaşlarında ve erkeklerde sık olarak görülür. Zararsız bir sarılık türüdür.

Hastalarda bilirubinin arttığı dönemlerde hafif bir halsizlik, bulantı ve karın üst kısmında ağrılar meydana gelebilir. Karaciğer ve dalakta büyüme olmaz. Karaciğer testleri ve SGOT, SGPT değerleri normaldir. Karaciğer biyopsisi normaldir. Hemolitik anemi hastalığı ile karışabilir, ancak kan sayımı ile kolayca ayırt edilebilir. Hastalık şiddetlenme ve hafifleme şeklinde seyreder. Yorgunluk, açlık, heyecan ve üzüntülerin sarılığın ortaya çıkışında ve alevlenmesinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Tedavi gerektirmez, sarılık bir kaç günde kendiliğinden kaybolur.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri