Merhabalar, bir kaç sorum olacaktı. Su, tatlı, yemek, meyve, meyve suyu, çay sıralaması nasıl olmalı? Hangisi diğerinden sonra yenip içilmeli? Normalde gün içinde öğün atladığımda, yenilen yemeği vücut savaş moduyla direk yağa dönüştürürmüş. Akşam yemeğinden sonra çok acıktık diyelim ki, ama gün içinde yeterli kalori aldım, yemek istemiyorum. Ne yapılmalı? Akşam yemeği hangi saatte yenilmeli? Bir araya geldiğinde direk yağa dönüşen, birlikte yenilmemesi gereken yiyecekler var mı? Zayıflamaya çalışıyorum ama pek başarılı olduğum söylenemez. Yardımcı olursanız sevinirim.
Diyetisyen Elif Yıldız
Merhaba, verdiğiniz besinler ve içecekler hakkında bir sıralama istemişsiniz. Bunları sıralamak çok doğru değildir. Ancak şöyle açıklayayım size.
Su tüketimi günde ortalama 2-2,5 litre olmalıdır. Yemeklerden önce ya da yemekten 2 saat sonra olması daha doğrudur. Yemekle birlikte midenizi boşa doldurmayın su ile.
Tatlı tüketiminde tüketim sıklığı çok önemlidir. Sütlü tatlıları haftada 1-2 gün ikindi ara öğününde tüketimi daha uygunken, şerbetli, unlu tatlılar ayda 1 kez ve gene gündüz vakti yenilmesi daha doğrudur.
Meyve mi meyve suyu mu derseniz, öncelikle meyvenin kendisini tüketmeniz daha önemli derim. Çünkü meyvenin kendisini tüketerek posa alımını da gerçekleştirmiş olursunuz. Meyve sularını çok isterseniz ara öğünlerde yanına birkaç diyet bisküvi ile taze sıkılmış olarak tüketin. Hazır meyve sularından uzak durun.
Çayı yemekle birlikte ya da yemekten hemen sonra içmeyin. İçerdiği maddeler kansızlığa sebep olabilir. Yemekle arası 45dk-1saat olmalıdır. Şekersiz ve açık olması çay tüketiminde önemlidir.
Akşam yemeği yatmadan ortalama 4 saat önce olmalıdır. Yemekten 2 saat sonra da küçük bir ara öğünle açlığınızı bastırın, metabolizmanızı düzenlemiş olursunuz. Bu ara öğün meyve-süt tarzı bir şey olabilir.
Uzun süre aç kalmayın ve öğün atlamayın. Vücut kendini korumaya alır ve daha fazla kilo almanıza sebep olur. 3 ana 3 ara öğün 2,5-3 saatlik aralıklarla olmalıdır.
Sağlıklı günler.
Diyetisyen Elif Küçük
Merhaba, sağlıklı zayıflamak için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli. Almamız gereken kaloriye göre gün içerisinde öğünlere dağılımı uygun şekilde olmalıdır. Günlük beslenmemizde genel olarak 5-6 öğün beslenmemiz gerekir. Daha az beslendiğimizde veya öğün atladığımız kan şekerimiz düşeceği için bir sonraki öğünde daha fazla yemeye neden olacaktır ve aldığı besinleri de vücut kullanmadan yağ olarak depolama eğilimine girecektir. Vücut metabolizması öğünler atlandığında yavaşlayacaktır. Bu nedenle ana öğünleri düzenleyerek 2-3 saatlik dilimlerle ara öğünleri yapmamız gereklidir. Akşam yemekleri en geç 7’ye kadar tüketmeniz daha faydalı olacaktır. Akşam yemeğinden 2-3 saat sonra mutlaka hafif besinlerden (meyve, süt, yoğurt gibi) oluşan bir ara öğün tercih edin. Tüketelim ki geceki tükettiğimiz ara öğün; sabaha kadar geçen sürede kan şekerimizi dengelesin. Besin sıralamasında ise; su içimini yemekten önce veya sonra tercihinize göre tüketebilirsiniz. Vitamin ve mineral emiliminde kayıp olmasın diye; meyve ve çayı yemekten 1-2 saat sonra tercih etmenizde fayda var. Meyve suyuna göre de beslenmede tüketim açısından sorun olmadığı sürece meyve tercih edin. Hazır meyve suları daha kalorili olduğunu unutmayın. Zayıflamak için mutlaka bir diyetisyenle görüşmeniz gerekir. Doğru bildiğimiz yanlışlarla vücudumuzu zarar vermeyelim.
Sağlıklı Günler.