Dış derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden bir deri hastalığı olan Vitiligo, yara, yanık ve jilet izleri tedavisi artık mümkün. Avusturalya’lı bir plastik cerrahın geliştirdiği hücre spreyi tedavisi artık Türkiye’de de uygulanıyor. Türkiye’de uygulayan tek Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serkan Dinar, deride meydana gelen renk değişikliklerini, yara, yanık ve jilet izlerini basit bir operasyonla tedavi ettiklerini ve yüzde 70 ile 90 başarı sağladıklarını belirtiyor.
Genetik mühendislik tedavisi olan hücre spreyi yöntemi bekleyip üretilen bir uygulama değil anında yapılarak, hastanın kendi hücreleri yerine konuluyor ve yeniden canlanıp çoğalması sağlanıyor.
Halk arasında beyaz leke ya da ala hastalığı adı ile bilinene Vitiligo bağışıklık sisteminin yanlış programlanarak, ciltte bulunan dost melanositlerin (cilde renk veren hücreler) görevinin kısıtlanmasıyla ortaya çıkıyor. Sorunlu bölgelerde cilde rengini veren melanositlerin kısıtlanması nedeniyle cilt, tüyler ve kıllar beyaza dönüşüyor. Hastalığın toplumda görülme sıklığı yüzde 1 ila 4 arasında bulunuyor. Türkiye’de ortalama 2 milyon kişi vitiligo adı verilen deri hastalığına sahip. Vitiligo, yara, yanık ve jilet izlerinden hastalar psikolojik olarak etkilenirken, çevrelerindeki insanların sürekli olarak izlere bakmasından rahatsız oluyorlar.
Hastalığın ilerlemesi dursa da ciltte meydana gelen lekeler geçmiyor. Türkiye’de sadece Op. Dr. Serkan Dinar tarafından uygulanan “hücre spreyi” yöntemi ciltteki renk değişikliklerini ortadan kaldırıyor ve hastalar eski sağlıklı ciltlerine kavuşuyor. Op. Dr. Serkan Dinar Vitiligo, yara, yanık ve jilet izleri tedavisinde yeni bir dönem başlatan hücre spreyi yöntemini hakkında şunları söylüyor: “koltuk altı veya kasık bölgesinden soğan zarı inceliğinde bir deri tabakası alınıyor. Alınan deri laboratuvar ortamında 45 dakikalık bir işlem sonrasında hücrelerine ayrıştırılarak bir sprey elde ediliyor. Elde edilen hücre spreyi lekeli ve yara izleri olan bölge zımpara yöntemi ile temizlendikten sonra gerekli bölgeye uygulanıyor.”
Meme ucu, dudak, gözkapağı, kulak gibi zor bölgeler dahil eller, kollar, gövde ve bacaklara uygulanan hücre spreyi yönteminin ardından 1 hafta boyunca pansuman kapalı kalıyor, hücreler yerine yapışıyor. Uygulandıktan sonra ki bir aylık sürede lekeli olan bölgede çillenme adı verilen yeni deri oluşumu başlıyor sonrasında da cilt yavaş yavaş normal rengini almaya başlıyor. Uygulama 1 ila 3 ay arasında sonuç veriyor.
Op. Dr. Serkan Dinar “Genelde edinilmiş bir durum olarak görülen vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabildiğini, ancak belirli genetik özelliklere sahip ailelerde hastalığa yatkınlık görüldüğünü, kontrasta bağlı olarak koyu tenli kişilerde daha belirgin olduğunu” belirtiyor. Dinar “hücre spreyi yöntemi ile hem Vitiligo’nun hem de yanık, yara ve jilet izlerinin kalıcı izlerinin yüzde 70 ile 90 oranında ortadan kaldırdıklarını, hastaların kısa sürede eski cilt sağlıklarına kavuştuklarının da’’ altını çiziyor.