Kızım 10 yaşında vitiligo hastası. Bebek düşünüyoruz. Acaba ondada vitiligo olma ihtimali var mı? Vitiligo için tedavi nedir?
Uzm.Dr. Faruk Akçay
Her iki cinste de görülme sıklığı aynıdır. Normal popülâsyonun %1'inde Vitiligo görülür. Travmaya maruz kalan yerlerde ve çok ağır güneş yanığından sonra meydana çıkabilir. Genetik geçişi şüphelidir. Ancak aile vakası %30 oranındaki vakada görülür.
Vitiligo hastalarında; tiroid hastalıklar, diabet, bazı kan hastalıkları (Pernisyöz Anemi), Selektif IgA eksikliği göz anomalileri, Alopecia Areata ve sedef hastalığı araştırılmalıdır. Sağlığı etkilemez ve yavaş yayılır. Doğuştan vitiligo rapor edilmiştir. Albinizimle ilgisi yoktur.
Tedavi
Vitiligoda tedavide amaç renk hücrelerinin tekrar normal çalışmasını sağlamaktır. Kremler, ultraviyole (ışık) tedavileri, bazı ağızdan alınan ilaçlar günümüzde en sık kullanılanlardır. Her tedavi, her hasta için uygun değildir. Hastanın yaşı, yaşam tarzı, vitiligonun tipi ve yaygınlığı, bulunduğu bölge, hastalığın aktivitesi, tedavinin yarar-zarar oranının bilinmesi tedavinin seçiminde etkilidir. Erken teşhis ve tedavi daha başarılıdır.
Geçmiş olsun...