Suriyeli minik Fatıma Hammud, tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen ve dünyada 30 kişide tanısı konulan şilomikron retansiyon (kronik ishal) hastalığını yenerek sağlığına kavuştu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Suriye'nin Halep kentinde 7,5 aylık olarak dünyaya gelen Fatıma Hammud, doğumdan 12 gün sonra ishale tutuldu. Hastalığı nedeniyle günden güne eriyen minik Fatıma'nın ailesi, kızlarının tedavisi için Halep ve İdlip'deki hastanelere başvurdu ancak sonuç alamadı.
Tanı konulamadığı için tedavisi de yapılamayan Küçük Fatıma'yı ailesi, doktorların tavsiyesi üzerine Türkiye'ye getirdi. Yakınlarının bulunduğu Konya'ya yerleşen aile, kızlarını buradaki Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdü.
Yapılan tetkikler sonucu minik Fatıma'nın, tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen şilomikron retansiyon (kronik ishal) hastalığına yakalandığı belirlendi. Fatıma Hammud, yaklaşık 9 ay süren tedavisi sonrası sağlığına kavuştu. Minik Fatıma'nın hastanedeki rutin kontrolleri sürüyor.
Minik Fatıma'nın annesi Ayşe Hammud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeğinin 12 günlükken ishale tutulduğunu ve sürekli ağladığını aktardı.
Hammud, eşi ile bebeğini birçok hastaneye götürdüğünü anlatarak, "Doktorun birisi 'bebeğin 6 aylık olduğunda normale döner' dedi ama Fatıma'nın kilosu günden güne düşüyordu ve artık doğduğu gibiydi. Suriye'de gittiğimiz hastanelerde sonuç alamayınca, Türkiye'ye gitmemizi önerdiler." diye konuştu.
"İkinci vatanımız burası. Kızım burada hayata tutundu."
Geçen yıl Türkiye'ye giriş yaptıklarını anlatan anne Hammud, şöyle konuştu:
"Burada kalan bazı yakınlarımız vesilesiyle Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldik. Kızım çok şükür burada sağlığına kavuştu. Bir anne için bundan başka büyük mutluluk olamaz. Günden güne eriyip gidiyordu, ölümden hayata döndü. Geldiğimizde 15 gün yoğun bakımda kaldı ama hocamızın da ilgisi sayesinde çok şükür toparladı. Şimdi rutin tedavisi sürüyor. İkinci vatanımız burası. Kızım burada hayata tutundu. "
"Fatıma'nın hastalığından dünyada bilinen 30 vakıa var"
Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Dr. Ersin Sayar da Fatıma'nın kendilerine 4 kilogram geldiğini söyledi.
Fatıma'nın çok ağır ishali olduğunu, yoğun bakım servisinde tedavi altına alındığını ifade eden Sayar, şunları kaydetti:
"İleri incelemelerde şilomikron retansiyon hastalığı tanısını koyduk. Literatürü incelediğimizde bu hastalıktan Türkiye'de hiç vaka yok. Fatıma bu anlamda Türkiye'nin ilk hastası oldu. Dünyada da nadir görülen bir hastalık. Erken tanı konulup tedavi edilmediğinde ölümcül seyir gösterebilir. Fatıma'nın hastalığından dünyada bilinen 30 vaka var. Uygun beslenme tedavileri ve vitaminlerle sağlığına kavuşmuş durumda. Bize geldiğinde yeni doğan bir bebeğin kilosundaydı, şimdi normale döndü."