Sürekli Yorgunluk Yaşıyorsanız Dikkat!

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Eğer sürekli kendinizi yorgun ve mutsuz hissediyor, uykularınız bir türlü düzene girmiyor, baş ağrılarınız geçmek bilmiyorsa, sebebi distimik bozukluk olabilir!

Kronik depresyon ya da gizli depresyon olarak da adlandırılan "distimi", major depresyona oranla daha hafif ancak süreç olarak çok daha uzun olan depresyon halidir.

Distiminin ortaya çıkışı

Distimi diğer kişilik bozuklukları ile birlikte de görülebilen distimi genellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlayabiliyor ve en az iki yıl sürüyor. İlerleyen yaşlarda da başlayabilen hastalıkta kişi, dönem dönem kendisini iyi hissetse de, bu süre genellikle iki ayı geçmiyor.

Distiminin belirtileri

Amerikan Psikiyatri Birliği'ne göre distimi tanısının koyulabilesi için bireyde aşağıdaki yedi belirtiden en az üçü bulunmalı ve bu belirtilerden biri mutlaka depresyon hali olmalıdır.

Depresyon hali

İştah değişiklikleri

Uyku değişiklikleri

Yorgunluk

Kendini değersiz hissetme

Odaklanma sorunu

Karamsarlık hali

Disminin tanımı

Toplumda oldukça sık rastlanmasına rağmen, distimi genellikle fark edilmediği için, birey tedavi yardımını alamaz. Distimik kişi, durumunu "ben kendimi bildim bileli böyleyim, depresifim" diye tanımlar. Böylece içinde bulunduğu durumu hem çevresi hem de kendisi kabullenir. Hastalık belirtilerini kendi kişilik özelliği sandığı için de tedavi alma gereği duymaz. Ancak distimide de, tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Distiminin tedavi süreci

Genellikle uzun dönemli bir psikoterapi ve ilaç tedavisi kombinasyonu en etkili tedavi yöntemi sayılıyor. Ancak psikoterapide, kişinin terapistiyle kurduğu ilişkinin gerçekçi ve sağlam olması büyük önem taşıyor. Distimiden tamamen kurtulmak uzun sürebildiği gibi bazen de belirtiler geri dönebiliyor. Bu sebeple hastalara genellikle, tedaviden sonra da kendilerini iyileştiren şey her ne ise onu yapmaya devam etmeleri öneriliyor. Bu yalnız ilaç, yalnız terapi ya da her ikisinin bir kombinasyonu da olabiliyor.

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler