Washington D.C. ‘de bulunan Georgetown Üniversitesi’ndeki Kanser Kontrol Programı’ndan Noel T. Mueller; “ Haftada 2 veya daha fazla sayıda soda tüketen kişilerde pankreas kanserine yakalanma riskinin hiç içmeyenlere göre %87 daha fazla olduğu görüldü,” şeklinde konuştu.
2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 42,000 kişide teşhis edilen pankreas kanseri vakalarından 35, 240’ı ölümle sonuçlandı. Pankreas midenin arkasında bulunan bir organ ve ensülin gibi hormonların salgılanmasıyla birlikte yiyeceklerin içerisinde bulunan yağ ve protein yapılarını parçalama görevi üstlenen enzimlerin salgılanmasını sağlıyor. Araştırmanın Detayları Önceki araştırmalar bu tip içeceklerin pankreas kanseri riskini artırıp artırmadığı yönünde kesin sonuçlar ortaya koymamıştı. Bu nedenle Mueller ve çalışma arkadaşları Singapur Çin Sağlığı Programı’na kayıt olan 60,524 kişiyi 1993 yılından başlamak üzere 14 yıl boyunca gözlemledi. Katılımcıların beslenme düzenleri ve kansere yakalanıp yakalanmadıkları kayıt altına alındı. Tüm katılımcılara yedikleri ve içtikleri her yiyecek/içeceği belirtmeleri istendi. Ancak farkına varmamaları için özellikle soda hakkında bir bilgi verilmedi ya da o konuya ayrıcalık tanınmadı. Tam olarak 140 pankreas kanseri vakasıyla karşılaşıldı ve bu hastaların soda/meyve suyu tüketimleri incelemeye alındı. Araştırmanın Sonucu Araştırmacılar soda alım miktarını 3 kategoriye ayırdılar; 1) Hiç içmeyenler.