Rize Kanserle Savaşta İddialı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Rize merkez ve yakın çevreleri için rahatlıkla hizmet vermeyi planladıklarını bildirdi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Türüt, yapımı tamamlanan onkoloji merkezinin artık tüm birimleri ve ekipmanlarıyla tam kapasite hizmet vermeye başladığını belirtti.

Türüt, gazetecilere yaptığı açıklamada, merkezin, bölgenin çok büyük bir ihtiyacını giderdiğini, 40 yatak kapasiteli merkezde ayaktan robotik kemoterapi biriminde günlük yaklaşık 30 hastanın kemoterapi alabildiğini ve medikal onkoloji polikliniklerinde biri üniversite kadrosunda olmak üzere iki uzman tıbbi onkolok ile günlük yaklaşık 150 hastaya poliklinik hizmeti verildiğini belirtti. Radyasyon onkolojisi biriminde ü uzman radyasyon onkolojisi hocasının nezaretinde son teknolojik donanıma sahip LINAC cihazı ile radyoterapi alan hasta sayısının günlük 40'ın üzerinde olduğunu ifade eden Türüt, bu birimle ilgili her geçen gün artan potansiyel nedeniyle ileriye dönük planlamalar yapıldığını vurguladı. Nükleer tıp biriminde üç uzman nükleer tıp hekimi nezaretinde hizmet vermeye başlayan üç odalı radyoaktif iyot odası kısmının, Karadeniz Bölgesinde üç odası bulunan tek merkez olmasına rağmen mart ayına kadar randevuların dolu olduğunu ifade eden Türüt, şunları söyledi:

"Yine bu birimde hizmet veren iki gama kamera cihazı ile her türlü nükleer sintigrafik tetkik bünyemizde yapılabilir hale gelmiştir. Bu birimde yine bölgemizde çok önemli bir eksiklik olarak değerlendirdiğimiz PET/CT (tüm vücut kanser tarama cihazı) cihazının da mart ayı sonunda ilk hastasına çekim yapabileceğini buradan müjdelemek isterim. Bir Rizeli olarak büyük bir mutlulukla diyebilirim ki şu an itibarıyla onkoloji merkezimizde uzman hekim açısından tam kapasiteye ulaşmış durumdayız."  -"Türkiye çapında örnek olacak merkezlerden biri" Türüt, onkoloji merkezi sayesinde hastaların artık büyük şehirlere gitmek zorunda kalmayacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu merkez açılmadan önce bölge insanı, Trabzon başta olmak üzere Ankara, İstanbul gibi illere gitmek zorunda kalıyordu. Dolayısıyla bu merkez bölge için çok büyük öneme sahip. Rize merkez ve ilçeleri, Trabzon'un doğu kesiminde kalan ilçeler, Artvin ve ilçeleri, Gümüşhane ve Bayburt'u da kapsayan yakın çevreye rahatlıkla hizmet vermeyi, ayrıca Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerle de sağlık turizmini geliştirerek ülke ekonomisine katkı sağlayan bir onkoloji merkezi olmayı hedeflemekteyiz. Onkoloji merkezimiz, içinde onkoloji adına ne olması gerekiyorsa barındıran, Türkiye çapında örnek olacak ve belki de konsept bakımından benzeri çok az merkezlerden biridir."

Yakın mesafeden gelen hastaların tedavilerinin aynı gün içinde yapılarak, uzaktan gelen hastaların ise tedavi sonrası hasta kendisini iyi hissettiğinde taburcu edildiğini anlatan Türüt, "Bu, da uzak mesafeden gelen hastalarımız için önemli bir avantaj, rahatlık ve yaşam kalitesini artırıcı bir unsur olmaktadır" ifadesini kullandı. Türüt, bu merkezde hizmet gören hasta ve yakınlarının psikososyal yönden desteklenmesine yönelik çalışmalar da yaptıklarını  kaydederek, "Kanser hastalarımız ve yakınlarının sadece hastalık sürecinde değil, hastalıktan sonraki süreçte de özellikle mental yönden desteklenmesine imkan tanıyacak çalışmalar yapıyoruz" dedi. 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler