Manisa Devlet Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği sorumlu hekimi Medikal Onkolojisi Uzmanı Murat Akyol, yaptıkları anket sonuçlarını değerlendirerek, "Kemoterapi öncesinde hastalarımıza yaptığımız ankette anksiyete oranı meme kanseri hastalarında yüzde 30, kolon kanseri hastalarında ise depresyon oranı yüzde 56 çıktı." dedi.
Manisa Devlet Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğinde, Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Erol Ozan ve Radyasyon Onkolojisi Sorumlusu Medikal Onkolojisi Uzmanı Murat Akyol bilgilendirme toplantısı yaptı.
Meme kanserinin dünyada 8 kadından 1'inde görüldüğünü belirten Akyol, "40 yaşın üzerindeki kadınların yıllık bir kez mamografi takibi yapmaları, 50 yaşından sonra herkesin yılda bir gaita ya da kolonoskop tahlillerini yaptırması kanserle savaşta en önemli basamakta yer almakta." diye konuştu.
Hastaneye çoğu hastanın ileri aşamada geldiğini söyleyen Akyol, "Hastanemizde en çok meme, kolon ve akciğer kanseri görülüyor. Tanı evresinde genelde akciğer kanseri ileri evrede oluyor. Yapılan bilgilendirme çalışmaları ile meme kanserini erken evrede yakalama oranı gittikçe artıyor." dedi.
Hastalığa yakalanan bir kişide psikolojik rahatsızlık görülüp görülmediği sorusunu yanıtlayan, Akyol, kanserli hastalarda gördüğümüz psikolojik rahatsızların anksiyete ve depresyon olduğunu ifade etti.
Akyol, "Bunlar hastanın sadece ruhsal durumunu etkilemiyor, tedavide sağ kalımı, tedaviye uyumu, çevresiyle olan ilişkilerini de etkiliyor. Kemoterapi öncesinde hastalarımıza yaptığımız ankette meme kanseri hastalarında anksiyete oranı yüzde 30, meme kanserinde depresyon oranı ise yüzde 56 çıktı." diye konuştu.
Kanserin genel anlamda yaşamı tehdit eden, ölümle özdeş bir kavram olarak anıldığını ifade eden Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Erol Ozan, onkoloji hastalarına yönelik yapılan duygusal derinliği olan görüşmelerin hastalar üzerinde olumlu etki gösterdiğini kaydetti.